Dok ima sredstava…

11. Jun 2018
Dok ima sredstava…

Prvi konkurs za gradske subvencije za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja u ovoj godini započeo je juče i trajaće do utroška 15 miliona dinara koliko je opredeljeno od ukupno 27,5 koliko je po ovom osnovu planirano za tekuću godinu.

malina Polka

Mere podrške za poljoprivredne proizvođače odnose se na stočarstvo, voćarstvo, mehanizaciju, organsku proizvodnju i održivo korišćenje poljoprivrednog zemljišta što predstavlja novu meru.

Maksimalan povraćaj sredstava je 250 000 dinara. Za podsticaj stočarstva udeo grada je 50 odsto i predviđena je nabavka steonih junica, teladi, jagnjadi.

dve krave

 

Sanja Janković, gradska većnica za poljoprivredu kaže da za stočarstvo poljoprivrednici mogu konkurisati sa maksimalno 19 grla, a oni koji u svojim štalama imaju preko 20 grla moraće da potraže sredstva od Ministarstva poljoprivrede.

 

Ona ističe da i ove godine kao što je bio slučaj u prošloj godini najveće interesovanje očekuje za sisteme za zalivanje, mreže za zasene i sadni materijal. Naglašava da je udeo grada u voćarstvu 50 procenata, a maksimalan povraćaj do 100 000 dinara.

Uzgajivači malina do dva hektara mogu potraživati gradska sredstva, dok oni koji imaju zasade veće od ove površine zahteve moraju podneti Ministarstvu poljoprivrede.

cevi

Maksimalan povraćaj za nabavku mehanizacije je do 100 000 dinara. Većnica je dodala da će grad subvencionisati konverziju zemljišta zbogi prelaska na organsku proizvodnju kao i sertifikata.

Održivo korišćenje poljoprivrednog zemljišta je nova mera i odnosi se na kalcifikaciju, a maksimalan povraćaj je 25 000 dinara.

Inače, za mere ruralnog razvoja ove godine opredelio 27,5 miliona, što je tri miliona više u odnosu na proteklu godinu.

Dodatne informacije o potrebnoj dokumentaciji i otklanjanje eventualnih nejasnoća u vezi konkursa poljoprivredni proizvođači mogu potražiti u Gradskoj upravi u kancelariji broj 28 ili na sajtu grada Užica.