Dozvoljena sledeća faza zlatiborske gondole

12. Septembar 2018
Dozvoljena sledeća faza zlatiborske gondole

Opština Čajetina dobila je dozvolu za sledeću fazu izgradnje Gold gondole Zlatibor koja podrazumeva podizanje 19 stubova od početne stanice u centru Zlatibora. Vrednost radova na toj fazi je oko 45 miliona dinara.

Bojana Božanić

Dalje će ići do međustanice na polovini trase, čime je rešen problem koji je usporio radove na tom projektu. Kako se navedi, očekuje se da će gradnja početi za dve nedelje u skladu sa dinamičkim planom i pratećom dokumentacijom konzorcijuma izvođača.

Bojana Božanić, direktorka Javnog preduzeća Gold gondola Zlatibor izjavila je da je opština kao investitor rešila imovinsko pravne odnose na kompletnoj trasi, ali da su administrativne procedure upisa prava ulaska u posed radi privođenja nameni i izgradnje gondole u Službi za katastar nepokretnosti značajno usporile proceduru izdavanja dozvole.

Ona je dodala da se slična situacija ponavlja i sa preostale dve faze gde se administrativni problemi u RGZ prepliću sa tužbama i žalbama koje se ulažu samo zbog formalnih razloga.

“Borba sa vetrenjačama koje prestavljaju pojedini nosioci prava korišćenja na parcelama na trasi traje i dalje. Ipak, stvari polako dolaze na svoje mesto”, navela je ona.

Dodala je da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nakon početnog nepoverenja pružilo značajnu podršku u pripremi dokumentacije i rešavanju pojedinih problema na koje se nailazilo. Ističući saradnju sa nadležnim službama resornog ministarstva, kao i dostupnost stručnjaka za svaku vrstu konsultacija i pomoći, ona je izrazila uverenje da će se tako nastaviti i da će uspeti da dovedu projekat do kraja u najbržem mogućem roku.

Bojana Božanić je rekla da je ministarstvo izdalo nove lokacijske uslove za gondolu, na osnovu izmenjenih vodnih uslova, čime je usaglašena dokumentacija.

“Očekujem da RGZ i nadležna Služba za katastar nepokretnosti završe sve neophodne radnje, po zakonu kako bi Opština ušla u posed parcela, s obzirom da ima saglasnosti od nadležnih ministarstava za to”, istakla je direktorka Javnog preduzeća “Gold gondola Zlatibor”.

Treba istaći da je projekat gondole čija ukupna vrednost je 13 miliona evra, značajan ne samo za Čajetinu i Zlatiborski kraj već i za čitavu Srbiju, jer dodatno privlači turiste koji žele da uživaju u panoramskim pogledima na određenim lokacijama.