Efikasnije i profesionalnije usluge uprave na jednom mestu

04. Septembar 2020
Efikasnije i profesionalnije usluge uprave na jednom mestu

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Branko Ružić otvorio je danas u zgradi Gradske uprave Užice Jedinstveno upravno mesto, trebalo bi da građanima omogući efikasnije da završe poslove u vezi sa dečijim dodatkom, matičnom službom, poreskom administracijom. Ovaj projekat resorno ministarstvo je podržalo sa osam miliona dinara, dok je Grad Užice izdvojio 800 hiljada dinara.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević istakla je da je prostor nekadašnje pisarnice potpuno adaptiran i da je nabavljena nova kompjuterska oprema, nameštaj i tako da je usluga u službi građana. Ona je istakla da se sada u ovoj službi očekuju manje gužve, a najveća prednost je što sugrađani više neće morati da obilaze druge institucije i prostorije jer će sada sve birokratske usluge dobiti na jednom mestu, tvrdi gradonačelnica Užica.

Jedinstveno upravno mesto predstavlja centralizovano mesto za udružene procedure, kako bi se uštedelo vreme i novac građanima i kako bi na jednom mestu obavili nekoliko postupaka. Ministar državne uprave i lokalne samouprave, Branko Ružić je dodao da Jedinstveno upravno mesto kao koncept predstavlja korak dalje ka cilju da građanima susret sa upravom bude što prijatniji, da se usluge pružaju profesionalno i efikasno na jednom mestu.

„Sam koncept Jedinstvenog upravnog mesta je pre svega za nas orijentir da iskoristimo i proces digitalizacije, izmene i dopune Zakona o opštem upravnom postupku i elektronsku platformu e-ZUP na pravi način i u interesu onih koji su krajnji korisnici, a to su građani. Želimo da budemo kao uprava servis građana, a ne da građani budu primorani da idu na više različitih mesta kako bi završili administrativnu stvar koja se tiče elementarnih životnih situacija“, rekao je Ružić.

Podsećamo, Jedinstveno upravno mesto predstavlja novinu predviđenu Zakonom o opštem upravnom postupku (2016).

A u vreme korone i još jedno podsećanje – pre dolaska u neku instituciju proverite da li je posao zbog kojeg dolazite moguće obaviti elektronskim putem, jer su zahvaljujući reformi javne uprave mnoge njene usluge dostupne i preko interneta.