Festival sportskog filma na Zlatiboru

30. Jun 2016
Festival sportskog filma na Zlatiboru

Peti Međunarodni festival sportskog filma, koji se nalazi na listi značajnih međunarodnih festivala i jedini je takav na Balkanu, biće održan na Zlatiboru od 30. juna do 03. jula.

Osnivači Festivala su opština Čajetina, TO Zlatibor, Preduzeće za proizvodnju filmova „Maja film“ i Udruženje međunarodni festival sportskog filma Zlatibor kao izvršni organizator.

Gosti ovogodišnjeg festivala biće sportisti koji su i dobitnici međunarodnih nagrada i olimpijskih medalja Anica Kostelić, Dražen Dalipagić, Bojan Križaj, Svetlana Kitić i Dane Korica.

Ove godine nagrade za životno delo iz oblasti filma biće uručene glumici Mileni Dravić i posthumno Draganu Nikoliću, koji su, među mnogobrojnim ulogama, igrali u četiri filma koja imaju za temu sport. Filmovi će biti prikazani u revijalnom delu festivala , a to su Biciklisti, Kros kontri, Nacionalna klasa i Poslednji krug u Monci. U takmičarskom delu žiri će ocenjivati 35 filmova.

Festival traje malo da bi sve pokazali publici. Izabrali smo za publiku svakog dana po tri sata programa, jer želimo da predstavimo interesantne zemlje, interesantne sportove i dobre filmove. Žiri gleda sve i donosi ocene, a mi smo pokušali da odaberemo najbolje programe za publiku“, rekao je Jovan Marković, umetnički direktor Festivala.

I ove godine biće predstavljen jedan sportski grad a to je Šabac koji ima odličnu sportsku tradiciju i vrsne rukometaše „Metaloplastike“. Od ove godine uvodi se i jedna novina, a to je predstavljanje SB „Čigota“ čiji je rad u oblasti sportske medicine takođe značajan i na dobrom glasu. Takođe će se nastaviti saradnja sa Filmskim novostima koje će i ove godine imati zanimljivu izložbu, a iz njihove produkcije biće prikazana i serija „Svet tenisa“.

Svesni značaja ovakvog jednog festivala koji promoviše sport i zdrav način života sa jedne strane, i sa druge – Zlatibor kao sveobuhvatnu destinaciju kroz sve sezone, opština Čajetina i TO Zlatibor kao njegovi osnivači ga zdušno i u svakom smislu podržavaju.

Festival iz godine u godinu ima sve kvalitetniji program i sve eminentnije goste, od dobitnika nagrada do autora i glumaca koji igraju u tim filmovima, tako da je prerastao u jedan ozbiljan festival. Za vreme trajanja festivala na Zlatiboru će biti nekoliko sportskih aktivnosti koje će postati sastavni deo festivala. Sve te manifestacije i dešavanje čine jednu celinu, a sve povodom 30. juna kada se obeležava dan opštine Čajetina“, rekao je Arsen Đurić, zamenik predsednika opštine Čajetina.

Otvaranje festivala je 30. juna u 19 časova uveče u Kongreskom centru „Srbija“. U toku popodneva biće održane Igre bez granica na bazenima hotela „Olimp“. Od 1. do 3. jula biće održan turnir u odbojci na pesku kome će prisustvovati naš proslavljeni odbojkaš Vanja Grbić. 2. jula na Kraljevom trgu biće održana manifestacija Strong man koja će izazvati veliko interesovanje, dok će sva tri dana u večernjim satima (od 20 časova) biti održane projekcije filmova u Kongresnom centru „Srbija“.

Partneri Festivala su Olimpijski komitet Srbije i Sportski savez Srbije, a festival je dobio i podršku Ministrstva kulture Republike Srbije.