Golija potencijal održivog razvoja dva regiona

22. Decembar 2017
Golija potencijal održivog razvoja dva regiona

Budući razvoj Parka prirode „Golija“ podrazumeva očuvanje prirodnog i kulturnog blaga ali i stvaranje boljih socio-ekonomskih uslova za život lokalnog stanovništva, poručeno je sa druge radionice za izradu akcionog plana za razvoj Golije  koja je održana u Ivanjici. 

golija pano

Foto–www.europeanprogres.org

Golija ima veliki značaj i potencijal kako za Ivanjicu tako i za susedne četiri lokalne samouprave na čijoj teritoriji se ona prostire – Sjenicu, Novi Pazar, Rašku i Kraljevo. Važno je da se istraje sa planom održivog razvoja kako bi se sačuvao Park prirode, a da se stvori ambijent i preduslovi da lokalno stanovništvo, koje treba da bude aktivno uključeno u projekat, ostane na tom području, rekao je Zoran Lazović, predsednik opštine Ivanjica, učesnice radionice, koja je bila posvećena definisanju vizije razvoja Golije i identifikovanju projektnih ideja

Projekat „Golija – prelaz od planiranja ka razvoju”, koji finansiraju Evropska unija i Vlada Švajcarske, i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, ima za cilj da stvori uslove za održivi razvoj područja  Parka prirode „Golija“. Podrazumeva izradu planova detaljne regulacije za oko 700 koridora infrastrukture koji su trenutno u završnoj fazi, istakao je Viktor Veljović iz razvojnog programa Evropski PROGRES.

On je pojasnio da su radionice deo procesa razvoja upravljačkog modela za područje Parka prirode i akcionog plana za razvoj Golije koji bi trebalo da odgovori na izazove ali i aktivira lokalne  potencijale  koje Golija, dodaju’i da sve aspekte projekta prožima unapređenje znanja svih aktera u procesu o značaju partnerstava i održivog razvoja ovog područja.

golija

Učesnici likovnog konkursa “Moja Golija” Foto–www.europeanprogres.org

U Ivanjici su proglašeni pobednici i pobednice likovnog konkursa „Moja Golija“, organizovanog za đake sedmog i osmog razreda pet osnovnih škola iz pet lokalnih samouprava na čijoj teritoriji se prostire Golija.

Pobednički radovi, Kristine Filipović, iz Osnovne škole „Stefan Nemanja“, iz Studenice, Albine Kučević i Emine Ljajić iz Osnovne škole „Bratstvo-jedinstvo” iz Duge Poljane, ali i svih 100 učenika i učenica konkursa poslužili kao inspiracija svima uključenim u razvoj akcionog plana prilikom izrade zajedničke vizije razvoja Golije.

Treba istaći da su programom PROGRESa obuhvaćene ukupno 34 opštine koje se prostiru na području jugozapadne i jugoistočne Srbije  Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac. .