Grad Užice kao primer dobre prakse

Autor: uzice.rs
26. Mart 2024
Grad Užice kao primer dobre prakse

U organizaciji Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), grad Užice posetili su predstavnici lokalnih samouprava iz Gruzije, Jermenije, Severne Makedonije, Džordžije i Tadžikistana. Njima se na sastanku održanom u Regionalnom startap centru, obratila gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

Izrazivši zadovoljstvo što je grad Užice od strane nemačkog GIZ-a prepoznat kao grad dobre prakse, gradonačelnica je gostima iz Gruzije, Jermenije, Severne Makedonije, Džordžije i Tadžikistana govorila o sprovedenim aktivnostima koje su omogućile da grad Užice danas bude primer dobre prakse.

“Ono što je možda najvažnije, kroz reforme koje smo sproveli omogućili smo da se u velikoj meri čuje glas naših građana, a njihove ideje, predlozi i sugestije nama su smernice za kreiranje strateških planova i odluka. Najbolji primer za to, svakako je i Plan razvoja grada Užica za period od 2023. do 2030. godine, mogu slobodno da kažem, osnovni dokument za dalji razvoja ovog grada. Njegovu izradu obeležio je visok nivo transparentnosti, a naši sugrađani, privrednici, udruženja, organizacije civilnog društva, bili su informisani o svakom koraku i u svakom trenutku su imali mogućnost da daju svoje sugestije i primedbe. Podsetiću vas i da široka transparentnost postoji i kada je u pitanju kreiranje budžeta i trošenje sredstava. Kroz program “Udružimo se pružili smo građanima mogućnost da sami delegiraju projekte koji su od značaja za bolji kvalitet njihovog života, za šta smo više puta nagrađivani i po čemu smo primer dobre prakse gradovima i opštinama širom Srbije. Ponosni smo i na veoma dobru saradnju sa udruženjima osoba sa invaliditetom i mladima, ali i svim ostalim organizacijama civilnog društva, jer naša želja i namera jeste da nastavimo da jačamo naše kapacitete i unapređujemo uslove za život i rad”, naglasila je gradonačelnica.

Branislav Mitrović predsednik Skupštine grada Užica, istakao je da ova studijska poseta nije slučajno organizovana u Užicu, jer posle izrade i sada i realizacije Plana razvoja mi imamo čime da se pohvalimo.

“I ne samo da smo izradili Plan razvoja već ga u određenom broju mera i primenjujemo. Vrtići u karanu, Kremnima, Zlakusi i čitav niz drugih infrastrukturnih projekata kao delovi tog plana u fazi su realizacije. Pa i ideja o konkurisanju za prestonicu kulture Srbije, možemo reći potekla je iz tog plana”.

Uz zahvalnost na gostoprimstvu Vladi Republike Srbije, GIZ-u i gradu Užicu, Manana Narimandize predsedica opštine Dušeti iz Džordžije, kaže da se nada da će tokom ove posete razmeniti iskustva i znanja, sa ciljem uvođenje i ostvarivanja ciljeva održivog razvoja.

“To je veliki izazov i bitan zadatak za moju državu i zato je za nas bitno da saznamo i naučimo iz srpskog iskustva, jer je Srbija daleko otišla tim putem i želeli bismo da saznamo kako je ova zemlja to ostvarila. Zato će nam iskustvo mnogo značiti, kako bismo i mi uvodili i ostavarivali ciljeve održivog razvoja”.

Istom rezultatu nada se i Dalerjon Mahmudov iz Ministarstva ekonomije i trgovine Tadžikistana.

“Imamo mogućnost da čujemo vaša iskustva i znanja, a posle i da ih primenimo u našoj zemlji sa ciljem održivog razvoja . Republika Tadžikistan je usvojila niz zakona i podzakonskih akata i to svih 17 ciljeva, a sada nastavljamo da radimo na njihovom ostvarivanju, ali i na razvoju novih zakonskih okvira koji će nam pomoći na tom putu”.

Cilj studijske posete koju organizuju GIZ i SKGO je razmena iskustava među učesnicima u oblasti društvenog i ekonomskog razvoja, kao i primer dobre prakse grada Užica u izradi Plana ravoja 2023-2023. godina.

Korišćene fotografije preuzete sa www.uzice.rs