Građani Užica podjednako čitaju domaće i strane autore

Autor: B.Kuzmanović
23. April 2021
Građani Užica podjednako čitaju domaće i strane autore

Svetski dan knjige i autorskih prava ustanovljen je 23. aprila 1995. godine, što je ujedno i datum smrti dva velikana književnosti – Šekspira i Servantesa. Danas, više nego ikad, u vreme kad je većina škola i biblioteka širom sveta zatvorena ili u redukovanom radu zbog pandemije virusa, pravo je vreme kada bi trebalo da iskoristimo moć knjiga.

Tokom celog meseca aprila UNESKO (Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu) širom sveta, putem različitih sajtova i društvenih mreža, deli citate, pesme i poruke kako bi ukazao na značaj knjiga i podstakao kod ljudi želju za čitanjem. Čitanjem se dolazi do znanja, a znanje je univerzalno i treba da bude dostupno svima ravnopravno.

Prema rećima Dušice Murić, direktorke Narodne biblioteke Užice naši odrasli sugrađani podjedanko čitaju domaće i strane autore. Najčitanije knjige domaćih autora su Kad su cvetale tikve – Dragoslav Mihajlović; Nečista krv – Borislav Stanković; Rani jadi – Danilo Kiš i na Na Drini ćuprija – Ivo Andrić.

Prema podacima koji su dobijeni iz Cobiss/Opaca (program u kome se zadužuju knjige) najčitanije knjige stranih autora su Biserna Sestra – Lusinda Rajli; Priča o izgubljenoj devojčici – Elena Ferante; U senci masline – Lusinda Rajli i Čovek po imenu Uve – Frederik Bakman.

U skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom čitane su i knjige čija je tema pandemija kao što su Besnilo Borislava Pekića, Kuga Albera Kamija, Saramagovo Slepilo.

 

Najčitanije knjige na Dečjem odeljenju su svi naslovi Edicije Korak po korak; Orlovi rano lete – Branko Ćopić; Hajduci – Branislav Nušić; Autobiografija – Branislav Nušić; Agi i Ema – Igor Kolarov; Od čitanja se raste – Jasminka Petrović kao i Lektirna građa.

Na početku, nakon izbijanja pandemije, bio je evidentan pad broja poseta korisnika, što sada nije slučaj. Ono što je očigledno mnogo je manje književnih večeri, dečijih radionica i drugih programa gde smo navikli da prisustvuje veći broj publike, istakla je za naš portal Dušica Murić, direktorka Narodne biblioteke Užice povodom Svetskog dana knjige i autorskih prava.