Gradonačelnica posetila jedanaestočlanu porodicu Tošić u Kremnima

Autor: uzice.rs
06. Januar 2024
Gradonačelnica posetila jedanaestočlanu porodicu Tošić u Kremnima

Damjan, Kozma, Milica, Kasijana, Urošica, Maksim, Sofija, Nektarije, Emilija, devetoro Tošića od majke Anite i oca Uroša. Ova jedanaestočlana porodica živi u Kremnima, gde se ovih dana svi zajedno raduju praznicima, a naročito najradosnijim od svih, Božiću. Veoma su se obradovali i gradonačelnici Užica dr Jeleni Raković Radivojević, koja ih je posetila i uručila im božićne poklone.

“Sve što smo u proteklom periodu uradili, izgradili i rekonstruisali razlog je za zadovoljstvo i uslov za bolji život Užičana. Ipak ono što nam je najveće bogatstvo su ljudi koji žive u našem gradu, a naročito porodice poput porodice Tošić u čijem domaćinstvu se danas nalazimo. Želeli smo da im ovom posetom i simboličnim poklonima ulepšamo prestojeći najradosniji hrišćanski praznik i da im kažemo koliko su nam važni”, istakla je gradonačelnica.

Prema njenim rečima, porodica je stub društva i budućnost našeg grada i naše zemlje i upravo zbog toga grad iz godine u godinu izdavaja sve veća sredstva za podršku roditeljstvu i rađanju.

“I ove godine uvećali smo iznose nakanada za novorođene bebe i njihove majke pa tako od 1. januara naknada za svako rođeno dete iznosi 20 hiljada dinara, naknada za majke trećeg i svakog sledećeg deteta 65 hiljada dinara, a naknada za nezaposlene majke trećeg i svakog narednog deteta 65 hiljada dinara. To praktično znači da majka trećeg i svakog sledećeg deteta dobija 85 hiljada dinara, a ako je nezaposlena i dodatnih 65 što je ukupno 150 hiljada dinara. Uz podsticaje koje daje država, sigurna sam da će višečlanim porodicama biti lakše.

Naravno nisu samo ova izdvajanja ono čime podstičemo roditeljstvo. Ogromna sredstva uložili smo u prethodnom periodu u rekonstrukciju, gradnju i otvranje novih vrtića i pritom omogućili besplatan boravak u vrtićima za treće i svako sledeće dete u porodici. Podršku pružamo i kroz novčane poklon čestitke đacima prvacima, ali i stipendije za talentovane učenike i studente”, podsetila je gradonačelnica uz čestitke članovima porodice Tošić i svim sugrađanima povodom Božića.

Porodica Tošić je u Kremna došla iz Beograda.

“Često smo putujući ka Republici Srpskoj prolazili kroz Kremna i svidela nam se priroda i ovo selo, 2016. godine ukazala se prilika da kupimo vikendicu i posle nekoliko provedenih raspusta ovde krajem 2019. godine smo se preselili skroz u Kremna i ne vraćamo se”, kaže Uroš Tošić uz zahvalnost gradonačelnici na poseti.

“Drago nam je što je došla ovde kod nas u Kremna i mogu da potvrdim ono što je rekla, da je porodica stub društva i ćelija države, a što je ćelija zdravija država je zdravija. Lepo je ovo što grad radi na natalitetu i mislim da je to prioritet trenutno srpskog naroda s obzirom na da nas ima sve manje i manje”.

Zahvalnost gradonačelnici na poseti i poklonima izrazila su i sva deca Tošića od najstarijeg Damjana koji ima 22 godine, do najmlađe trogodišnje Emilije.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs