Gradonačelnica Užica i Nikola Bertolini, šef Odeljenja za saradnju Delegacije EU u Srbiji, obišli radove u ATD-u

Autor: uzice.rs
03. Avgust 2023
Gradonačelnica Užica i Nikola Bertolini, šef Odeljenja za saradnju Delegacije EU u Srbiji, obišli radove u ATD-u

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević i Nikola Bertolini, šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji, obišli su radove na rekonstrukciji zgrade antituberkuloznog dispanzera (ATD), koja se finansira sredstvima grada Užica (290 hiljada dolara) i Evropske unije( 200 hiljada dolara) kroz EU PRO + program.

“Imajući u vidu ograničena budžetska sredstva lokalnih samouprava ne treba govoriti o značaju programa kakav je EU PRO plus, zahvaljujući kome samo u ovoj godini u Užicu realizujemo dve investicije vredne 920 hiljada dolara”, istakla je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

“Ovde, gde se danas nalazimo kroz dva meseca dobićemo potpuno energetski saniran i rekonstruisan objekat površine oko 900 kvadrata, koji će doprineti mnogo višem kvalitetu zdravstvenih usluga koje se pružaju građanima Užica. Projekat se realizuje planiranom dinamikom i kao što možete da vidite završeni su spoljni i u toku su unutrašnji radovi. O daljoj nameni ovog prostora u kome je tokom pandemije kovida 19 zbrinuto više od 150 000 ljudi odlučiće nadležni u Zdravstvenom centru Užice, ali sam sigurna da će uslovi rada i za zaposlene i za pacijente biti daleko bolji”.

Uz zahvalnost donatorima iz EU, gradonačelnica podseća i da ovo nije jedini projekat koji se realizuje kroz EU PRO + program u ovoj godini.

“Sjajne uslove imaće sigurno i mališani iz sela Lužničke doline u novom vrtiću u Karanu, koji će biti otvoren zahvaljujući adaptaciji prostora kroz isti program. 430 hiljada dolara vredni su izvedeni radovi koji se privode kraju i nabavka nameštaja i opreme koja je u toku. Naravno moramo sačekati i sve neophodne dozvole, kako bi vrtić mogao da primi korisnike.

Znamo da je grad Užice jedina od 33 lokalne samouprave u kojima se realizuju dva projekta istovremeno i na tome smo zaista zahvalni, ali se i nadamo da ćemo za partnere iz Evropske unije i dalje biti pouzdani saradnici na ovakvim i drugim projektima. Sve u interesu, što boljeg kvaliteta života, svih naših građana”.

“Nije iznenađenje da nakon prošlogodišnje posete, u kojoj sam izrazio zadovoljstvo načinom na koji grad Užice brine o najugroženijim stanovnicima, sada, nakon godinu dana, svedočim istom duhu i napretku. Evropska unija je prisutna svuda gde god možemo da sretnemo ljude koji dele naša načela. Briga o najugroženijim ljudima jeste prvo od načela na kojima je Evropska unija osnovana, a ovaj grad pokazuje da zajedno možemo da učinimo mnogo i da možemo da se brinemo i o deci i o starijim ljudima.

Zdravlje i prosveta su osnova svakog društva, a mi od ovog grada očekujemo puno toga dobrog”, zaključio je Bertolini.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs