Grip produžio raspust u Užicu

13. Februar 2019
Grip produžio raspust u Užicu

Zbog epidemije gripa zimski raspust za učenike osnovnih i srednjih škola na teritoriji grada Užica produžen je do 22. februara, a učenici će se u školske klupe vratiti u ponedeljak, 25. februara. U odluci koju je potpisao gradonačelnik, Tihomir Petković stoji da se ovim sprečava povećanje broja obolelih među decom, učenicima i zaposlenima u obrazovno- vaspitnim ustanovama i da će o preuzetim merama biti obavešteno Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. 

olovka i zarezač

 

Savet za zdravlje grada Užica kojim presedava Vidoje Drndarević nakon danas održane sednice predložio je produžetak raspusta, uviđajući da se svakodnevno povećava broj dece koja se javljaju u pedijatrijsku službu Doma zdravlja Užice, ali i zbog novoprimljenih pacijenata sa gripom u Opštu bolnicu u Užicu.

Savet za zdravlje je konstatovao da su zdravstvene ustanove sve svoje kapacitete angažovale na zbrinjavanju pacijenata obolelih od gripa. Iz ovog Skupštinskog tela apeluju na roditelje čija deca idu u predškolske ustanove da u slučaju da primete bilo kakve simptome gripa da takvu decu radi sopstvene i zaštite ostale dece i zaposlenih ne dovode u vrtić, jer se stanja slična gripu najbrže šire boravkom u kolektivnom smeštaju.Bol u glavi, grlu, zglobovima i mišićima, kašalj, malaksalost i povišena telesna temperatura, najčešći su simptomi gripa koji se mogu javiti pojedinačno ili više njih uporedo. Poseta lekaru nije obavezna pojavom svakog od navedenih simptoma  ali ako oni posle dva do tri dana ne jenjavaju, pogotovu visoka temperatura, poseta lekaru je obavezna.lekar sa slušalicama

Inače, prema poslednjim informacijama u Opštoj bolnici u Užicu trenutno je zbrinuto 60 pacijenata obolelih od gripa, od čega 54 osobe na Infektivnom odeljenju, dok je šest životno ugroženih lica na Centralnoj intenzivnoj nezi.

Podsećamo, epidemija gripa u Užicu je prijavljena 6. februara, dok je nekoliko dana ranije tačnije 1. februara zabranjena poseta bolnicama u Užicu, Priboju i Prijepolju.