Izložba fotografija Miloša Cvetkovića u Gradskom kulturnom centru

Autor: uzice.rs
05. Oktobar 2022
Izložba fotografija Miloša Cvetkovića u Gradskom kulturnom centru

Otvaranje izložbe ‘’Bilo jednom na Azurnoj obali’’ našeg sugrađanina Miloša Cvetkovića biće u četvrtak 6. oktobra od 19 časova u holu Gradskog kulturnog centra. Izložba se realizuje u okviru programa obeležavanja Dana grada.

Jednom davno, bio jedan naizgled slobodan svet i mi deo njega. Postojale su starlete i tada, toples je bio izraz prirodne seksualnosti i slobode. U svetu današnjih plastičnih silikonskih nuspojava, sasvim nezamisliva stvarnost. Bez cenzure, direktno iz mase, legendarni Cvele početkom osamdesetih beleži svojim aparatom slobodu, dekadenciju i hedonizam Azurne obale kroz festival u Kanu i trke Formule 1 u Monte Karlu. Na njegovim fotografijama su Serž Geinzburg, Roman Polanski, Katrin Denev sa cigaretom u ruci, Nastasija Kinski, Ser Šon Koneri, svi neposredno u blizini kamere, bez paparaco trikova, plejada asova Formule 1 u spontanim trenucima koji su danas neizostavni de pop kulture poput Laude, Hanta, Pikea, Fitipaldija, Prosta i mnogih drugih. I među njima naši Bora Todorović, Goran Paskaljević, Srđan Karanović, Dušan Makavejev.


Miloš Cvetović je festival u Kanu fotografisao pet godina zaredom, od 1979. do 1983., uvek više zainteresovan za zbivanja van zvaničnog programa nego na njemu. Tako su ga fotoreporeporterski njuh i mladalačka drskost doveli u priliku da snimi detalje koje nije niko drugi.


O AUTORU: Miloš Cvetković Cvele rođen je 1950 u Užicu, gde je proveo čitav radni vek. Počeo je kao sportski fotoreporter, od 1978. do 1990. godine za ljubljanski Auto-magazin. U međuvremenu postao stalni saradnik beogradskih Omladinskih novina i Večernjih novosti. U listu Borba, fotoreporter od 1990 godine, a od 1995. angažovan u Večernjim novostima. Za vreme ratova u bivšoj Jugoslaviji od 1991 do 1996 god, radeći u Borbi radio i kao stringer za agencije Reuters / London/ i Gama /Pariz/, objavljivao fotografije u najprestižnijim svetskim dnevnim novinama i magazinima kao što su: Herald Tribune, Independent, Daily Telegraph, Washington Post, Toronto Star, El Pais, Time, Stern, Spiegel, Newsweek, Paris Match… agencija EPA.

Izvor: grain.rs

Naslovna fotografija www.uzice.rs