Izložba Jelene Petrović Luković i koncert Sanje Marković ansambla

Autor: uzice.rs
13. Jun 2024
Izložba Jelene Petrović Luković i koncert Sanje Marković ansambla

“Sa ponosom možemo reći da naša Era kulture i grad Užice, kao nacionalna prestonica kulture, svakim događajem, dobijaju značajnije obrise, predstavljajući izuzetne izložbene postavke”, istakla je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević otvarajući izložbu “Carmen Perpetuum” Jelene Petrović Luković u Narodnom muzeju Užice.

“Vekovima, sve do danas, prepričavaju se oni gotovo neverovatni, pomalo mistični, mitovi puni umetnosti, poput onih o pretvaranju Dafne u lovor, o letu Ikara i Dedala, kao i o ljubavi Pirama i Tizbe. Baš ti motivi, te priče koje napuštaju okvire uobičajenog, nalazeći svoj put, jesu oni koju su inspirisali Aligijerija, Bokača i Šekspira, a pred nama je jedna izuzetna izložba koja je mnogo više od prikaza – ona je vizuelna predstava istinskog mitskog prizora, prikaz forme iz prirode sa nizom detalja i magijom isprepletanih linija koje posmatraču pomažu da sagleda svet neobičnih pojava”, naglasila je gradonačelnica.

Centralna tema Jelenine izložbe jesu radovi minucioznog crteža koji se odnose na Metamorfoze, ep slavnog rimskog pesnika Ovidija. O svojim radovima autorka kaže: “Fantastična atmosfera vizuelnih predstava na mojim radovima rezultat je racionalne strukture realističnog crteža uobličenog u istinski mitski prostor. U radu sam težila celini koja svojom poetičnošću, odabirom rukopisa i prikazanih elemenata odaje utisak tajanstvenog i nestvarnog, koja priziva tišinu i iščekivanje događaja, izaziva začuđenost i prožima osećajem radoznalosti i lepote.”

Nakon otvaranja izložbe Jelene Petrović Luković, na platou Narodnog muzeja Užice nastupila je Sanja Marković ansambl. Muzičko obrazovanje i diplomu mastera Sanja Marković stekla je na FMU u Beogradu, ali je tokom dužeg perioda provedenog u SAD svoj kreativni potencijal usmerila na džez izraz, kao kompozitorka i izvođač. Njen prvi autorski album Ascension (AMA records), koji je i producirala, bio je vrlo zapažen i dobio je nagradu „Spektar” (Hrvatska) kao najbolji world music album (2020). U Užicu, Sanja je sa svojim ansamblom izvela pesme sa albuma Ascension i sa novog albuma koji priprema u saradnji sa Big Bendom RTS-a.

Korišćene fotografije preuzete sa www.uzice.rs