Izložba i projekcije filmova u susret Danu primirja

07. Novembar 2022
Izložba i projekcije filmova u susret Danu primirja

Uoči Dana primirja u Prvom svetskom ratu, Gradski kulturni centar zajedno sa Jugoslovenskom kinotekom organizuje dvodnevni program obeležavanja ovog praznika. Ulaz na planirane programe je slobodan.

U utorak 8.novembra od 19h biće otvorena izložba pod nazivom ”Srbija i Srbi na filmu u I svetskom ratu”, autora Aleksandra Erdeljanovića i Božidara Marjanovića. Nakon otvaranja izložbe, od 20 časova u klubu GKC-a biće prikazan dokumentarni film Stanislava Krakova ”Golgota Srbije”, nastao 1940. godine.

Film, koji se nastavlja na knjigu autora “Život čoveka na Balkanu” u kojoj opisuje politički život Srbije i svoja iskustva iz balkanskih ratova, govori o stradanju nacije tokom prelaska preko Albanije, dolaska na Krf, pa sve do proboja Solunskog fronta.

U sredu 9.novembra, u terminu od 20 časova biće održana projekcija filma Mihajla Al. Popovića iz 1932. godine pod nazivom ”S verom u Boga”.

Prema oceni mnogih kritičara, ovaj film spada među najbolje filmove snimljene za vreme Kraljevine Jugoslavije. Radnja se temelji na priči Branislava Nušića Pusta kuća i smeštena je u Srbiju za vreme prvog svetskog rata. Naslov je referenca na slogan tadašnje srpske vojske.

Naslovna i fotografija u tekstu—Gradski kulturni centar Užice