Izložba slika “Retrovizije“ Dragane B. Stevanović

15. April 2022
Izložba slika “Retrovizije“ Dragane B. Stevanović

Izložbom u galeriji Reflektor koja nosi naziv „Retrovizije“, Dragana B. Stevanović po prvi put publici pruža mogućnost sagledavanja njenog višegodišnjeg slikarskog opusa u formi mini retrospektive koja nudi uvid u različite faze njenog rada. Tako će publika biti u mogućnosti da vidi radove koji su nastajali u dugom vremenskom periodu, od studentskih dana pa sve do doktorskih studija i najnovijih radova.


Ovo je samo jedan od mogućih izbora i u skladu je sa višeznačjem i otvorenim mogućnostima iščitavanja i sagledavanja slika, koje umetnica istražuje. Za ovu priliku izdvojeni su formati većih dimenzija kojima je zajednička atmosfera koja postoji između figura dok su u međusobnoj komunikaciji ili samostalnoj kontemplaciji nad nekom od tema. Atmosfera se gradi različitim slikarskim postupcima i tehnikama, kao što su boja, crtež i ekspresivan potez, koje su karakteristične za Draganino stvaralaštvo.

„Retrovizije“ su Draganina razmišljanja na mnogobrojne teme i fenomene, kako na one iz religije, mitologije i istorije, tako i na savremene teme koje nas svakodnevno preokupiraju. Posetioci galerije će tako moći da vide traganje za besmrtnošću (Gilgameš i travka besmrtnosti), komunikaciju sa onostranim (Trojstvo, Žuti anđeo, Black African Painting), ispoljavanje različitih skrivenih priroda (Žena mašina-Naked Lunch) ili svakodnevne beleške događaja i citata iz svakodnevice (New Paintings for the New Happiness). Takođe, biće predstavljeni i radovi koji su zasnovani na dvostranom sagledavanju slike (Upside Down) i jedinstva u različitosti (DIfferent Natures).

Dragana B. Stevanović završila je osnovne studije slikarstva (2001) i magistarske studije na katedri za crtež (2005) na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Interdisciplilnarne doktorske umetničke studije završila je na Univerzitetu umetnosti u Beogradu (2019).

Realizovala je dvadeset samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu (SAD, Austrija). Učestvovala je na brojnim kolektivnim izložbama, projektima i seminarima. Njeni radovi se nalaze u privatnim kolekcijama i Telenor kolekciji savremene srpske umetnosti. Radi na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Izložba „Retrovizije“ Dragana B. Stevanović biće otvorena u subotu 16. aprila u 19 časova u Galeriji Reflektor.