IT izvoz u stalnom porastu

10. April 2017
IT izvoz u stalnom porastu

IT se i tokom 2016. pokazao kao najzdravija privredna grana u zemlji sa izvozom u vrednosti od 740 miliona evra. Izvoz je povećan za 21% u odnosu na 2015. godinu, dok je suficit 28,3% veći nego prethodne godine. 

Izvoz softvera je skoro dostigao izvoz povrća i voća (755 miliona evra) i nadmašio izvoz žitarica (656 miliona evra) i pogonskih mašina i uređaja (628 miliona evra).

Sektor informaciono-komunikacionih tehnologija je u konstantnom rastu još od 2007. godine, a izvozni prihodi od ICT usluga su utrostručeni u periodu od 2008–2015.

Ono što je još važnije od samog izvoza, jeste odnos uvoza i izvoza, tj. trgovinski saldo koji je bitan pokazatelj zdravlja i doprinosa privredne grane celokupnoj industriji.

Trgovinski saldo je u IT sektoru za 2016. iznosio 407 miliona evra u plusu, što je značajno bolje od drugih privrednih grana koje, iako puno izvoze imaju i jako veliki uvoz.

Važno je naglasiti da su i druge grane privrede važne i vredne poštovanja, među njima i maline te generalno proizvodnja i izvoz voća i povrća, ali smatramo da je bitno da masovni mediji i državni službenici shvate da je veoma izazovno graditi zdravu ekonomiju na osnovu resursa, poput malina, već pre na osnovu domaćih proizvoda i usluga.

Uzevši u obzir značaj IT sektora za domaću privredu i njegov potencijal za još veći rast u narednom periodu, Startit je zajedno da domaćim IT kompanijama i organizacijama kreirao platformu, tj. dokument u kome se iznose planovi za dalji napredak ovog sektora i buduće potrebe u ovoj oblasti.