Ka Sarića Osoju na pola sata

16. Jun 2016
Ka Sarića Osoju na pola sata

Zbog obeležavanja Duhovskih zadušnica u subotu, 18. juna biće pojačan režim autobuskom saobraćaja na relaciji Duboki Potok- Sarića Osoje.

Na dan Zadušnica u subotu 18.06.2016. godine biće aktivirani polasci na vanrednoj liniji 6 koja saobraća od Dubokog Potoka do Sarića Osoje na svakih pola sata počev od 10 i 30 do 15 i 30, kada su predviđeni polasci iz Dubokog Potoka. Povratak, odnosno polasci sa Sarića Osoja su takođe na pola sata počev od 11 do 16 časova, obaveštavaju iz Direkcije za izgradnju. U vozilima koja saobraćaju na vanrednoj liniji važiće legitimacije za besplatan prevoz, a cena pojedinačne karte na ovoj liniji iznosiće 50 dinara.

Iz Direkcije za izgradnju, korisnike usluga javnog gradskog prevoza podsećaju da će od ponedeljka 20. juna, početi overa legitimacija za besplatan prevoz, a koje ističu 30.06. tekuće godine. Overa će se vršiti svakog radnog dana u vremenskom intervalu od 7,30 do 15 časova na šalteru JP ”Direkcija za izgradnju” glavni ulaz u Autobusku stanicu Užice.

Zadušnice su dan posvećen upokojenim, pa prema tome, treba otići na službu u crkvu, obići grobove, preliti ih vinom, urediti i okititi cvećem i upaliti sveće.

Uobičajeno je da se na zadušnice drži Liturgija, na kojoj sveštenik preliva vinom donešeno žito (koljivo), a posle službe se odlazi na groblja, gde se pale sveće, a sveštenici obilaze i kade grobove.

Oni koji nisu u mogućnosti da odu na groblja zbog udaljenosti, treba da odu do najbližeg hrama, i da tu obave pomen za svoje upokojene.

Inače, nazvane po praznicima kojima prethode, u godini postoje četiri zadušne subote: Zimske ili zadušnice u mesopusnu subotu, jer prethode početku Velikog ili Časnog posta. Osim njih, postoje još Miholjske zadušnice – u subotu pred Miholjdan (uvek je 12. oktobra po novom kalendaru), Mitrovske zadušnice – u subotu pred Mitrovdan (uvek je 8. novembra), kao i Duhovske ili Trojične zadušnice, u subotu pred Duhove (promenljivog su datuma jer zavise od datuma Vaskrsa, a on je pokretni praznik).