Kako bi trebalo da izgleda ishrana trudnica leti?

Autor: Tijana Tešanović Doktor medicine/doktok.rs
01. Avgust 2023
Kako bi trebalo da izgleda ishrana trudnica leti?

Trudnoća je putovanje na kom trudnica mora da se fokusira, koliko na brigu o nerođenom detetu, toliko i na način ishrane koji je put prevencije ozbiljnih zdravstvenih posledica u toku trajanja trudnoće, ali i nakon trudnoće.

Leto je, za trudnice, posebno izazovno doba godine imajući u vidu da velike temperature mogu dovesti do dehidracije i posledično ozbiljnih zdravstvenih problema. Ishrana je izuzetno važna, s obzirom da direktno utiče na rast i razvoj ploda, te stoga mora biti zdrava, raznolika i uravnotežena.

Tokom trudnoće proteini su esencijalni za razvoj skeleta i rast mišića fetusa, kao i proizvodnju antitela važnih za funkciju imunskog sistema, ali i za još mnogo važnih funkcija i procesa u organizmu. Fantastičan izvor proteina su jaja koja su, osim što su jednostavna za pripremu, idealan izvor holina, luteina, vitamina B12 i vitamina D, riboflavina i folata.

Zeleno povrće je značajan izvor vlakana, vitamina E i K. Obilje vlakana omogućava dobru funkciju digestivnog sistema i sprečava opstipaciju (zatvor) koja je veoma često prisutna kod trudnica. Takođe, zeleno povrće je nisko kalorično i sprečava nagli porast glukoze u krvi.

Koncentrovane šećere (slatkiši, šećer, belo brašno) treba izbegavati, jer izazivaju nagli skok šećera u krvi, insulinsku rezistenciju i povećavaju rizik za nastanak dijabetesa u trudnoći (gestacioni dijabetes). Ishrana bogata prerađenim šećerima povećava i rizik za nastanak hipotonije novorođenčeta i dijabetesa u starijem životnom dobu deteta. Ishrana trudnica treba biti bogata složenim ugljenim hidratima kojima obiluju integralne žitarice, skrobno povrće (krompir), mahunarke (sočivo, leblebije, grašak, pasulj), kinoa, heljda.

Za razvoj mozga ploda, placente i produkciju hormona, neophodan je unos nezasićenih masnih kiselina. Njihov izvor su semenke, orašasti plodovi, kikiriki puter, maslinovo ulje. Riba je najbolji izvor omega-3 masnih kiselina i vitamina D.

Voće je bogato vitaminima i mineralima koji jačaju imunski sistem i predstavljaju izvor energije, a zbog visokog sadržaja vode doprinose hidraciji u toplim letnjim danima.

Za dobro podnošenje vrelih letnjih dana, trudnice treba da:

  • jedu češće, ali manje obilne obroke,
  • unose dosta voća i povrća (idealno lubenica, krastavac, paradajz, tikvice),
  • unose dovoljno tečnosti: 2 – 3l vode,
  • izbace zaslađene sokove,
  • ograniče unos kafe i čaja – ne više od 3 šolje čaja i ne više od 2 šoljice kafe dnevno,
  • izbegavaju konzumiranje alkohola i pušenje cigareta, piju jogurt (1 šolja dnevno) koji je odličan izvor kalcijuma, proteina, probiotskih kultura i doprinosi dobroj hidraciji.

U trudnoći posebno treba obratiti pažnju na dnevni unos kalorija, kako bi se prevenirali gojaznost i pothranjenost u trudnoći. Oba stanja mogu imati ozbiljne posledice na rast i razvoj ploda. U prvom trimestru trudnoće (prvih 12 nedelja) ne treba unositi ekstra kalorije, odnosno unos kalorija treba biti kao i u periodu pre trudnoće, prilagođen uzrastu, telesnoj masi, telesnoj visini i stepenu fizičke aktivnosti. U drugom trimestru (13 – 26. nedelja) preporuke su da se unosi 340 dodatnih kalorija, a u poslednjem trimestru (od 27. nedelje) oko 450 dodatnih kalorija. Okvirno dnevni unos se može besplatno izračunati na različitim, svima dostupnim sajtovima, a za praćenje dnevnog unosa kalorija prema cilju i trimestru trudnoće toplo preporučujem aplikaciju MyFitnessPal.

Unos suplemenata je poželjan, pogotovo tokom leta, ali se ne preporučuje bez prethodne konsultacije sa lekarom koji će proceniti potrebu za istima na osnovu trimestra trudnoće, trenutnog stanja organizma i laboratorijskih analiza.

Ukoliko želite da razgovarate na ovu ili neku drugu temu, DokTok stručnjaci su dostupni za konsultacije svakog dana u nedelji. Preuzmite DokTok aplikaciju sa #Google Play ili #App Store i zakažite svoju video konsultaciju već danas.