Kako provesti savršen odmor u Zapadnoj Srbiji

26. Septembar 2021
Kako provesti savršen odmor u Zapadnoj Srbiji

Zapad naše zemlje, mesto zelenih prostranstava, gustih šuma, brdovitih predela i srdačnih ljudi. Tara, Zlatibor, kao i prelepo jezero tirkizne boje, Perućac, mogu biti savršene destinacije za idealan odmor i beg od gradske vreve i asfalta.

Kupanje i vodeni sportovi na Perućcu

Ovo divno jezero koje se nalazi ušuškano u brdovitim i planinskim krajolicima Tare i Bajine Bašte predstavlja zadivljujuću sliku koja se, sa lakoćom, može naći na razglednici. Jezero je nastalo veštačkim putem i danas je jedno od najlepših i najčešće posećenih jezera u našoj zemlji. Ovo jezero se nalazi nadomak bujne Tare i jezera Zaovine, tako da vaš odmor može da obuhvati sve tri destinacije za savršeni, letnji odmor. Verujem da nećete zažaliti. Posebna atrakcija ovog jezera jeste što se u njegovom centru nalazi divna reka Vrelo koja stvara jedan zaista sasvim impresivan i nestvarno lep prizor. Izvor Vrela je nešto što obavezno morate da posetite. Pred vama će se ukazati veličanstven i snažan vodopad koji u ogromnim i kaskadnim slapovima pada poput draperije niz stene i strmo kamenje. Perućac smeštaj je tu da vam dodatno ulepša i upotpuni odmor. Ovde ćete pronaći samo najlepše i najbolje apartmane koji će vam pružiti komfor.

Planinska avantura na Tari

Zelene šume, gusti redovi borova i jela, svežina čistog vazduha, nestvarno lepi pejzaži, kao i raznovrstan biljni i životinjski svet, samo su deo onoga što vas očekuje u predivnim predelima Tare. Šume i proplanci Tare proglašeni su nacionalnim parkom još davne 1981.godine. Tara se nalazi udobno ušuškana na krajnjem zapadu Srbije, dok neukrotiva, planinska reka Drina dodatno ulepšava njenu bogatu prirodu i krasi njene strme i kamenite obale. Tara je jedan od predela zapadne Srbije sa ogromnim potencijalom za turizam, tako da je ovo savršena destinacija za odmor za sve ljubitelje svežeg vazduha, netaknute prirode i prave divljine. Evo nekoliko predloga šta sve bi trebalo da vidite i istražite tokom vašeg boravka na ovoj planini:

  • Predivne vidikovce, pogotovo Oslušu i Banjsku stenu
  • Jezero Zaovine
  • Retke biljne i životinjske vrste

Naša preporuka je i da se obavezno upustite u pravu planinsku avanturu tokom koje ćete istraživati lepo uređene i obeležene staze ove planine. Tara je jedna od planina koje, još uvek, uspešno odolevaju urbanizaciji, tako da je priroda ove planine ostala netaknuta i neukroćena. U tome leži njena posebna draž. Spremite se za velike uspomene i strme litice i ponesite sa sobom najbolju obuću za planinu. Naravno, nakon dugog dana koji je proveden u zabavnim aktivnostima i istraživanju planine, potrebno vam je da imate udoban i komforan smeštaj u kome se možete odmoriti. Smeštaj Tara je tu da vam upravo to pruži i omogući.

Ispunjen i aktivan odmor na Zlatiboru

Postoji dobar razlog zbog kog se za Zlatibor često može čuti da je kraljica svih planina. Atrakcija i ponuda za turiste svih generacija, na ovoj planini, svakako ne manjka. Zlatibor neprestano raste i napreduje, tako da njegovi turistički kapaciteti zaista postaju veoma impresivni. Ski centar Tornik nudi svim gostima pregšt zabavnih atrakcija. Ovde se možete spuštati niz vrtoglavi rolakoster koji se popularno zove Bob, a potom da uživate u nestvarno lepim panorama i pejzažima koji će se pred vama ukazati iz šestosedne žičare. Naravno, nezaobilazno je i da posetite čuvenu Gold gondolu, najdužu gondolu na svetu sa koje ćete uživati u meastralnom pogledu na divno Ribničko jezero. Kao što vidite zabavnih aktivnosti je napretek, na vama je da izaberete šta vam se najviše dopada. Isto kao što je na vama da izaberete savršen smeštaj.

Apartmani Zlatibor su tu da vam pruže najveću i najbolju ponudu smeštajnih objekata na ovoj planini.

Zlatiborska avantura za celu porodicu

Planiranje odmora sa malom decom ponekad može biti jako zahtevan zadatak. Potrebno je sve isplanirati detaljno i obezbediti mališanima najbolji odmor koji će jako dugo pamtiti. Zlatibor je jedna idilična planina koja poseduje pregršt zanimljivih sadržaja koji su namenjeni upravo najmlađima. Verujemo da će vaši mališani posebno uživati u mnogobrojnim atrakcijama Avantura i Dino parka. Reč je o veoma popularnom tematskom parku koji će ispuniti sve želje vaše dece. Nalazi se u samom srcu Zlatibora i poseduje fantastičnu atmosferu u kojoj je zabava i animacija najmlađih apsolutno zagarantovana.

Čari zlatiborske okoline

Okolina Zlatibora je prostor koji je pun skrivenih dragulja prirode. Pored toga, okolina ove divne planine pružiće vam prelepe pejzaže koji deluju sasvim bajkovito. Tek tada ćete osetiti i videti svu pravu veličanstvenost i lepotu ove popularne planine. Oni koji žele da svoj odmor provedu dačeko od gužvi i galame, okolina Zlatibora je savršen izbor. Za vas smo izdvojii šta je obavezno da posetite u okolini Zlatibora:

  • Ribničko jezero – Ovo prelepo jezero već godinama unazad ceo Zlatibor uspešno snabdeva čistom i veoma kvalitetnom vodom, ali pored toga, Ribničko jezero je zaista pravi raj za oči zbog svoje jedinstvene lepote i netaknute prirode koja ga okružuje sa svih strana.
  • Vodopad Gostilje – Jedno divno mesto za sve turiste koji će, gotovo sigurno, biti zadivljeni veličinom i veličanstvenošću ovog snažnog i impresivnog vodopada čiji kristalni slapovii padaju poput debelih draperija niz kamenite stene i uzvišenja planine. Budite spremni da napravite nekoliko odličnih fotografija pored ovog popularnog vodopada koji nam je najlepši poklon od prirode.
  • Stopića pećina – Pećina ima pet celina: Svetla dvorana, Tamna dvorana, Velika sala sa kadama, Kanal sa kadama i Rečni kanal. Dosta se radilo na uređenju ove pećine, tako da su napravljene staze sa platformama ispred vodopada i iznad kada. Ulaznice su uvek dostupne na samom ulazu u pećinu, a dozvoljen je ulaz i kućnim ljubimcima.

Nadamo se da vam je ovaj kratak tekst predstavio sve lepote ovih popularnih destinacija koje se nalaze na prelepom zapadu naše zemlje. Zapadna Srbija zaista poseduje divnu prirodu, značajne lokalitete i odlične, tradicionalne specijalitete.Turistički potencijal ovog kraja je veliki. Iako je mnoštvo lepota i značajnih spomenika kulture otkriveno, na vama je da dodatno istražite ostale skrivene dragulje zapada Srbije.