Kako psihički pripremiti dete i roditelja za anesteziju

Autor: Aneta Surtov Specijalista anesteziologije i psihoterapeut/doktok.rs
27. April 2023
Kako psihički pripremiti dete i roditelja za anesteziju

S obzirom da anestezija prilikom operacije budi i dalje ogroman strah što kod pacijenta, što kod porodice pacijenata, psihološka priprema je krucijalan momenat koji može čak da utiče na ishod same operacije ili anestezije.

U pedijatrijskoj anesteziji situacija je dvostruko komplikovana, jer anesteziolog nema jednog pacijenta već dva. I roditelja i dete. Naravno, kada su deca u pitanju, oprez je daleko veći, međutim uzevši u obzir sve veće informisanje roditelja putem interneta – strah je apsolutno opravdan.

Važno je da prvo roditelj shvati da će sve biti u redu i da čak i ako dođe do komplikacija (koje su apsolutno retke), da će anesteziolog učiniti sve što je u njegovoj moći da dete najbezbednije moguće provede kroz anesteziju. Ljudski život, život deteta, je apsolutno na prvom mestu i nema ničega važnijeg osim toga.

Čak i mala deca osećaju strah svojih roditelja, iako to ne umeju da iskomuniciraju, zato je važno da roditelji budu mirni i sigurni da im je dete u bezbednim rukama i da tu mirnoću neverbalno prenesu na svoje dete.

Ako je dete starije i može da govori, važno je da mu se objasni na što slikovitiji način šta ga očekuje.

Dete će biti odvojeno od majke i to samo po sebi stvara strašan separacioni strah. Roditelj koji je tu uz dete važno je da mu kaže da će ga medicinska sestra povesti u operacionu salu, da će mu staviti leptirić šarene boje na ruku i da to zna da zaboli kao ujed komarca. S obzirom da su operacione sale strane svakome ko kroz njih nije prošao, dobro bi bilo napraviti šalu/priču da će ljudi u operacionim salama biti maskirani kao nindža kornjače, da će imati šarene kapice i masku. Nikada ne treba detetu reći ’’nemoj da plačeš’’ ili ’’budi hrabar’’.

Ko je hrabar pred operaciju koja ga čeka?

Tako da dozvolite svom detetu da oseća, da postavi što više pitanja. ’’Šta je to leptirić?’’. Leptirić je plastičan deo kroz koji se daju lekovi za anesteziju. ’’Zašto su svi obučeni kao nindža kornjače?’’ – zato što to štiti bakterije da dođu. Naprosto napraviti bajku u koju će dete da poveruje, jer za njih anestezija i operacija su nešto novo – praktično magija i to tako treba i predstaviti.

Dakle prvi korak je smiriti roditelja kako svoj strah ne bi nesvesno preneo na dete.

Drugi korak je detetu ispričati bajku kako će to da izgleda i da ima sva prava da uživa u toj bajci, da bude radoznao/la, da postavlja pitanja, da se interesuje…

Ukoliko vam je potrebna konsultacija na ovu ili neku drugu temu putem DokTok platforme, odaberite lekara ili stručnjaka mentalne podrške i zakažite svoju konsultaciju putem linka.

Fotografija preuzeta sa www.doktok.rs