Koje su bolesti od kojih najčešće obolevaju muškarci i kako ih sprečiti?

Autor: Nebojša Ćirković Doktor medicine
26. Novembar 2022
Koje su bolesti od kojih najčešće obolevaju muškarci i kako ih sprečiti?

Mesec novembar se u svetu obeležava kao Mesec podizanja svesti o bolestima kod muškaraca. Učestalost bolesti koje se javljaju kod muškog pola je nažalost u porastu, kao i njihova smrtnost, te je neophodno ukazati na značaj prevencije istih, odnosno na vreme otkriti bolest i što pre početi sa terapijom. Najčešće bolesti od kojih oboljevaju isključivo muškarci jesu karcinom prostate i karcinom testisa. Nije zanemarljiv ni veliki porast narušavanja mentalnog zdravlja kod muškaraca, na šta bi takođe trebalo obratiti pažnju.

Rak (karcinom) prostate – javlja se najčešće nakon 40. godine života. Smatra se da nastaje sa dejstvom faktora sredina (posebno ishrane) i genetskih činilaca (pokazano je da muškarci kojima je neko u porodici oboleo od raka prostate, imaju značajno veći rizik od razvoja bolesti). Pušači koji oboljevaju od raka prostate imaju veoma lošu prognozu. Konzumiranje alkohola se takođe ubraja u faktore rizika za nastanak ovog karcinoma.

Rak prostate u početnoj fazi najčešće prolazi bez znakova i simptoma. U odmaklom stadijumu se javljaju otežano ili učestalo mokrenje (naročito noću), nemogućnost održavanja normalnog mlaza, bol i pečenje prilikom mokrenja, krv u mokraći, itd. Pojava čestih bolova u kostima, koji traju dve nedelje i više, je simptomatična za uznapredovali rak prostate, tj. pojavu metastaza.

Dijagnostikuje se pregledom rektuma prstom (digitorektalnim pregledom), koji najčešće ukazuje na uvećanje prostate (koja može biti uvećana i kod dobroćudnog uvećanja prostate), kao i povišenim vrednostima PSA (prostata specifičnog antigena) u krvi bolesnika. Metastatske promene otkrivaju se rentgenskim snimanjem pluća, intravenskom urografijom i scintigrafijom kostiju, između ostalog.

Ono što bi bilo najpovoljnije po ishod bolesti jeste njeno pravovremeno otkrivanje. Rano otkrivanje raka je danas moguće redovnim godišnjim skriningom muškaraca između 40 i 50 godina digitorektalnim pregledom i određivanjem vrednosti prostata specifičnog antigena (PSA) u krvi. Neophodno je podizati svest o preventivnim pregledima muškaraca, što bi značajno smanjilo stopu smrtnosti od ove bolesti.

Rak (karcinom) testisa – za razliku od karcinoma prostate, javlja se uglavnom kod muškaraca mlađeg životnog doba, najčešće starosti 20-40 godina. Nisu sasvim poznati uzroci nastanka ovog oboljenja, a smatra se da veliku ulogu imaju genetska predispozicija, kriptorhizam (nespušten testis), konzumacija alkohola i cigareta, itd.

Prvi znak koji bi trebalo ukazati na problem jeste pojava bezbolnog čvora ili kuglice na jednom od testisa, ili zadebljanje čitavog testisa, zatim pojava bola, ponekada i ginekomastija. Kod metastatskih promena, u zavisnosti od lokalizacije, moguća je i pojava bola u leđima (najčešće slabinski predeo), suv i uporan kašalj, neurološka simptomatologija.

Najprostija klasifikacija karcinoma testisa bila bi na:

– Germinativne tumore (95% svih karcinoma testisa), vode poreklo od germinativnih ćelija,

– Tumore gonadalne strome (5% njih), ovde spadaju tumori Leydigovih i Sertolijevih ćelija, androblastomi i ginoblastomi.

Germinativni tumori se dalje dele na seminome i nesminomske tumore, gde je potrebno naglasiti da seminomi imaju visok procenat izlečenja i odličnog odgovora na sve vidove terapije.

Bolest se dijagnostikuje pregledom lekara, tačnije bimanuelnom palpacijom, kao i ultrazvučnim pregledom testisa i skrotalnog sadržaja. Potvrđuje se histopatološkim nalazom, a u dodatna ispitivanja spadaju radiološki pregled retroperitonealnih limfnih čvorova, pluća i medijastinuma i jetre, kao i ispitivanje tumorskih markera.

Prevencija ovog karcinoma igra ključnu ulogu u lečenju i toku bolesti. Usled specifičnosti simptomatologije, moguće je da pacijent i sam posumnja na početne znakove bolesti. Stoga je neophodan redovni samopregled muškaraca, koji podrazumeva pregled testisa makar jednom mesečno (preporuka je da se izvodi prilikom/nakon tuširanja, usled još pogodnije dostpunosti testisa za pregled, nakon delovanja tople vode). Ukoliko se napipa bilo kakav čvorić ili se opaze bilo kakve nepravilnosti ili izražena asimetrija između dva testisa, obavezno je što pre javiti se izabranom lekaru, koji će dalje uputiti na lečenje kod specijaliste urologije. Takođe, pažnju treba obratiti i na veličinu, konzistenciju i površinu skrotuma.

Poseban akcenat treba staviti na mentalno zdravlje muškaraca. Istraživanja su pokazala da se muškarci usuđuju da potraže pomoć u vezi sa mentalnim zdravljem upola manje nego žene, što dalje vodi u još poražavajući podatak da je stopa suicida kod muškaraca duplo veći nego kod žena.

Ovo pokazuje da je neophodno unaprediti strategiju za podizanje svesti o mentalnom zdravlju muškaraca i poboljšati pristup ljudima kojima je pomoć potrebna.

Postavlja se pitanje: “Zbog čega muškarci izbegavaju da potraže profesionalnu pomoć u vezi sa narušenjem mentalnog zdravlja?”. Iako se očigledno da je odgovor složeniji, smatra se da je glavni uzrok ovome takozvani “koncept muževnosti” (eng. concept of masculinity) i stigmatizacija odlaska kod psihijatra ili psihoterapeuta među muškarcima. Potraživanje pomoći često znači oslanjanje na druge osobe, priznavanje da problem postoji, iskreno izražavanje emocija, a svi ovi obrasci ponašanja se ne poklapaju sa stereotipnim pogledom na muževnost i kulturološkim očekivanjima, te veoma često dolazi do unutrašnjih konflikata kod ovih osoba.

Muškarci se uče, još od malena, putem kulturoloških normi, ili od strane roditelja, da budu jaki i da ne plaču. Treniraju se poput spartanskih vojnika i boraca, a od njih se opet očekuje da poseduju dovoljno emocionalne inteligencije da budu otvoreni i zatraže pomoć kada im je potrebna. Ili, još gore, očekujemo da im pomoć nikada nije potrebna. Treba uvesti ranjivost, kao osnovni princip emocionalne snage, u okvire muškosti.

U osnovi, ono što muškarac nauči kao dete i sve što čuje i kao odrasla osoba, obeshrabruje ga od čina da iskaže kako se zaista oseća.

Sa druge strane, ohrabrujuća je činjenica da sve više poznatih osoba javno razgovara o svom mentalnom zdravlju (kao i problemima u vezi sa istim), ponekad čak i uz osvrt na to kako izgleda život sa mentalnom bolešću.

Dok sve više muškaraca, posebno onih iz javnosti, otvoreno govori o svojim borbama i iskustvima sa poteškoćama u mentalnom zdravlju, ostali mogu da vide da nisu sami u svojoj borbi.

Uz nastavak širenja svesti, i normalizaciju činjenice da i muškarcu može biti teško da se snađe u svakodnevnom stresu i životnim zahtevima, možemo doneti poruku nade i oslobođenja, a uz efikasne tretmane, uvek ima pomoći za stres, anksioznost, depresiju, i druge mentalne probleme.

“ Ukoliko i sami razmišljate o ovome i želeli biste da konsultujete stručnjake –  lekari različitih specijalnosti, kao i psiholozi i psihoterapeuti svakodnevno su dostupni na platformi za video konsultacije DokTok, kao i na DokTok mobilnoj aplikaciji. Preuzmite DokTok aplikaciju sa #Google Play ili #App Store i zakažite svoju video konsultaciju.”

Naslovna fotografija—www.doktok.rs

Fotografije u tekstu—www.pexels.com