Konzervacija istorijske i turističke destinacije

07. Avgust 2017
Konzervacija istorijske i turističke destinacije

Konzervacijom gornjeg i jednog dela srednjeg grada užičke tvrđave koja datira iz 14 veka,  u narednih 120 dana biće postavljene zaštitne ograde, odgovarajuća signalizacija i putokazi, ali i uređen vidikovac. Za prvu fazu radova koja je danas započeta nadležno ministarstvo je izdvojilo 5,7 miliona dinara istakao je gradonačelnik Užica Tihomir Petković.

radnici i Tihi

On veruje da će najveći deo sredstava od procenjenih 70 miliona dinara za kompletne radove stići iz republičke kase. Dodaje da naredne dve planirane faze obuhvataju radove na srednjem gradu i ulasku na Stari grad, dok bi se u poslednjoj fazi radilo na Vodenoj kuli.

Cilj je da se zidine koje su pod uticajem vremena i ljudi došle u trenutno stanje konzervišu kako bi Stari grad bio bezbedan za posetioce kojih je sve više, rekao je Petković napominjući da je od 1973. do sredine 80-tih godina prošlog veka rađeno na konzervaciji, tako da je sada nastavak i revizija tih radova.

Gradsko rukovodstvo će u saradnji sa profesorom Emirom Kusturicom i profesorom Branislavom Mitrovićem ubrazano raditi na osmišljavanju dodatnih turističkih sadržaja na Starom gradu. Petković očekuje da će do kraja godine biti spremljeno idejno rešenje, a nakon toga i projekat na osnovu koga bi, po njegovim rečima, grad aplicirao kod različitih  za zatvaranje finansijske konstrukcije ovog projekta.

Tihi i Milun

Po rečima Ivana Milunovića, direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva, na užičkoj tvrđavi će biti postavljene zaštitne ograde i odgovarajuća signalizacija i putokazi koji će olakšati kretanje posetilaca ali i uređen vidikovac.

Zavod za zaštitu spomenika kulture je prošle i ove godine stavio na svoju listu prioriteta užičku tvrđavu kao projekat koji je najznačajniji za teritoriju 25 opština koju Zavod pokriva jer povezuje kulturu i turizam, istakao je Ivan Milunović, direktor Zavoda za zaštitu spomenika iz Kraljeva.

Uzice

 

 

Projekat užičke tvrđave je izuzetno značajan sa aspekta nacionalne kulture zbog čega je Ministarstvo kulture opredelilo pojedinačno najveći iznos sredstava za ovu godinu, kaže Milunović, očekujući da će i u narednim godinama ovaj projekat imati podršku resornog ministarstva.

 

Inače, brojka od 89 ostataka starih gradova, rimskih kula, utvrđenja i zamkova na teritoriji Srbije govori da smo zemlja srednjovekovnih tvrđava, koje na žalost  kako domaći tako i strani turisti retko kada posećuju.