Konzervacija, rekonstrukcija pa turistička atrakcija

18. Jul 2016
Konzervacija, rekonstrukcija pa turistička atrakcija

Konzervacija i rekonstrukcija Starog grada biće izvršene u naredne četiri godine. Iako će koštati nekoliko miliona evra, imaćemo logističku i stručnu podršku Zavoda za zaštitu spomenika iz Kraljeva, a očekujemo da bi finansijska sredstva mogli da obezbedimo iz evropskih fondova. Svesni smo da je za to neophodan dobar projekat, ali je realno, jer u Srbiji postoje dobri primeri kao što je tvrđava Bač, koja je prošla isti put kojim smo i mi krenuli, rekao je Tihomir Petković, gradonačelnik Užica prilikom posete delegacije Zavoda za zaštitu spomenika iz Kraljeva i ministra Nikole Selakovića.

Inicijativa sa lokala, podrška nadležnog ministarstva i pomoć države recept je za obezbeđivanje finansija sa različitih strana, smatra Petković. On dodaje da je ideja da se osim konzervacije zidina Starog grada urade i prateći sadržaji kako bi uobličena ambijentalna celina uz istorijski i kulturni značaj, dobila i status važne turističke i privredne destinacije.

“Užički Stari grad nije konzerviran od osamdesetih godina i prvo se moraju preduzeti preventivne tehničke mere, a nakon toga projekat same rekonstrukcije, istakao je v.d.direktora Zavoda za zaštitu spomenika, Ivan Milunović. On tvrdi da će stručne ekipe arheologa i arhitekata iz Zavoda izvršiti predračun radova, kako bi se utvrdilo koliko je sredstava potrebno za hitne konzervatorske mere na samom zamku. I nakon toga, stručnjaci ove institucije koja brine o zaštiti spomenika kulture na području 25 opština i gradova Centralne i Zapadne Srbije radiće na podizanju kapaciteta Starog grada u smislu atraktivnosti kako bi dobio upotrebnu kreativnu funkciju.

Treba istaći da prvi pouzdani istorijski izvori o užičkoj tvrđavi potiču iz sredine 14. veka. Tada je bila u posedu vlastelinske porodice Vojinović, a od 1366-1373. godine pripadala je Nikoli Altomanoviću. Dubrovački istoričar Mavro Orbini pominje Užice opisujući događaje koji se tiču sukoba kneza Lazara i kralja Tvrtka sa Nikolom Altomanovićem, koji je tada uhvaćen, zarobljen i oslepljen u tvrđavi, leta 1373. http://www.turizamuzica.org.rs/stari-grad/

Značajna dograđivanja i utvrđivanja obavljena su 1478. godine, zatim u vreme austro – turskih ratova 1688. godine i 1737-1839 godine i na kraju, u vreme Prvog i kratko vreme posle Drugog srpskog ustanka, 1813-1819 godine. Konačno je kao vojni objekat onesposobljena i porušena u januaru 1863. godine, u vreme proterivanja Turaka iz grada.  http://www.uzickatvrdjava.eu.pn/