“Kuhinja moje mame” promovisana u domačinstvu „Šebovina“ na Jelovoj gori

Autor: uzice.rs
23. Septembar 2021
“Kuhinja moje mame” promovisana u domačinstvu „Šebovina“ na Jelovoj gori

U cilju promovisanja ruralnog turizma, Turistička organizacija Užica je u saradnji sa seoskim turističkim domaćinstvom „Šebovina“ na Jelovoj Gori, a uz podršku grada Užica i našeg proslavljenog trubača Dejana Petrovića priredila promociju škole tradicionalne gastronomije našeg kraja pod nazivom “Kuhinja moje mame”. Prvom od najavljena četiri kursa prisustvovala je i gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

“Danas smo boravili u domaćinstvu porodice Starčević koja je od ovog mesta napravila pravi raj. Radi se o mladim obrazovanim ljudima koji su izabrali selo kao mesto za razvoj svog posla, ne samo da se bave turizmom na selu, oni su u okviru svog posla razvili i dodatne programe kao što je “Kuhinja moje mame” ,koji će sigurno poslužiti kao jedan dobar primer seoskim domaćinstvima ne samo u našem kraju već i u čitavoj Srbiji.

Mi smo danas ovde iz razloga što smo prepozanli mlade, kvalitetne ljude, koji se na pravi način bave svojim poslom i želimo da u narednom periodu kako njima tako i svima ostalima koji se bave seoskim turizmom pomognemo. Na nama je da podržimo naša sela, jer bez zdravog sela nema ni napretka. ”

Po njenim rečima svako selo u našem okruženju ima svoje specifičnosti, a Jelova Gora je poznata po borovnici, velikim površinama prekrivenim šumom i nadmorskoj visini.

“Gledaćemo da u narednom periodu specifičnosti i potencijale svih naših sela negujemo i unapređujemo. Na nama je da radimo na tome, da poboljšamo putnu i komunalnu infrastrukturu, a na njima je da svoje ideje sprovedu u delo”, zaključila je gradonačelnica.

Promoter škole tradicionalne gastronomije našeg kraja pod nazivom „Kuhinja moje mame – Šebovina“ na Jelovoj Gori je naš proslavljeni muzički umetnik Dejan Petrović, koji je i  učestvovao u pripremanju tradicionalnih jela našeg kraja.

“Ja sam danas ovde u prijateljskoj poseti kod prijatelja Gvozdena Starčevića među Užičanima poznat kao Šebo. Kao podrška čoveku koji se opredelio da razvijaju selo jer bez jakog sela nema ni jake države. Apelujem na gradsko rukovodstvo i Ministarstvo prosveta da školu na Čakovini , koju sam i sam pohađao, renovoraju i da ta deca imaju uslove da uče školu tu.”

Gvozden Starčević vlasnik seoskog turističkog domaćinstva “Šebovina” zahvalio se svima koji su došli da pomognu i podrže ovaj projekat, naročito gradskom rukovodstvu, TO Užice i promoteru kursa Dejanu Petroviću.

“Zahvalio bi se i svojoj porodici bez koje “Šebovina” ne bi bila to što jeste. Ideja je nastale pre 14 godina, formiranjem ovih kamenih objekata kao turističih. Moji roditelji su se vratili na selo a i ja sam se vratio na malo drugačiji način. Radim u Užicu, ali radim i ovde , i gde provodim i svoje slobodno vreme. Program “Kuhinja moje mame” će se održavati četiri puta tokom godine u tri dana i promovisaće se nacionalna gastronomija i stari recepti naših baka i organska hrana.”

Danijela Arsić direktorka Turističke organizacije Užice izrazila je zadovoljstvo što je TO partner ovom domaćinstvu i izrazila nadu da će oni razviti još mnogo novih usluga.

“Ovo je jedan u nizu promovisanja ne samo turističke ogranizacije, već svega onoga šta se dešava u našem kraju, a cilju razvoja i promocije pre svega ruralnog turizma. Ovo mesto smo izabrali iz razloga što upravo ovih dana proslavljamo i obeležavamo svetski dan turizma. S obzirom na to da je TO Užice uzela aktivno učešće u saradnji sa resornim ministarstvom, danas  snimamo ovu emisiju, a u ponedeljak ćemo otvoriti Potpećku pećinu uz slobodan ulaz za sve posetioce. Takođe ćemo uzeti aktivno učešće na Turističkom forumu na Srebrnom jezeru gde će se okupiti sve lokalne turističke organizacije pod kapom Turističke organizacije Srbije. Domaćinima želim uspeha u daljem radu s obzirom da su mladi, ambiciozni i da imaju sve potencijale da na jedan dostojan način promovišu i sebe i svoju porodicu ali i turističke kapacitete u našem kraju”.

Domaćinstvo Šebovina raspolaže sa 17 kategorisanih ležajeva u 5 stambenih objekata, u sadržaj je  uključen i restoran za ishranu gostiju koji su na pansionu. U sklopu objekata nalazi se i otvoreni bazen, ruska banja, saouna, džakuzi, dečije igralište. Domaćinstvo Šebovina poseduje zasade malina, kupina, plastenike, stoku i voćnjak. U prethodnom periodu se radili na povećanju kapaciteta ležajeva i ostalih propratnih sadržaja. Od početka rada kroz njega je prošlo nekoliko stotina gostiju, a neki od njih se uvek rado vraćaju.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs.