21. put se podiže zavesa JPF

iconKultura

November 4, 2016

Bila je dobra godina kao kad seljacima rodi žito“, istakao je selektor Bojan Munjin ocenjujući da se ove godine vredi radovati XXI Jugoslovenskom pozorišnom festivalu. Od 7. do 14. novembra Festival će okupiti najkvalitetnije predstave iz Crne Gore, Hrvatske i Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu i Grada Užica.

Finansijsku konstrukciju ovogodišnjeg festivala u najvećoj meri zatvorili su Ministarstvo kulture sa 3,5 miliona i Grad Užice sa 3,3 miliona dinara.

Za slogan ovogodišnjeg festivala odabran je uzvik iz Šekspirovog Hamleta: „Ovo vreme je iskočilo iz zgloba“ i prema oceni selektora najbolje odslikava vreme u kome živimo i kojim se na umetnički način bave ovogodišnje predstave.

 

Kad kažemo da je ovo vreme iskočilo iz zgloba mislimo na vreme današnje, na nemire koji postoje u svima od nas, u društvima i nekako nas to vreme ispunjava zebnjom. Najkraće rečeno sve to izborom ovih predstava mi smo želeli govoriti o ljudskoj sudbini koju svakako možemo prepoznati jer je sami živimo: o vlasti, o izdaji, o dobrim ljudima, o lošim ljudima, o smrtima“, dodao je Munjin.

Od 7. do 14. novembra 2016. godine publika će videti predstave

7.11.2016. „Na Drini ćuprija“, SNP Novi Sad, prema romanu Ive Andrića, režija Kokan Mladenović,

8.11.2016. „Pijani“ Atelje 212, prema komadu Ivana Viripajeva, režija Boris Liješević,

9.11.2016. „Hamlet“, JDP, Beograd, prema komadu W. Šekspira, režija Aleksandar Popovski,

10.11.2016. „Marija Stjuart“, Narodno pozorište Beograd, prema komadu F. Šilera, režija Miloš Lolić,

11.11.2016. „Hinkeman“, ZKM Zagreb, prema komadu E. Tollera, režija Igor Vuk Torbica,

12.11.2016. „Bela kafa“, Narodno pozorište Beograd, prema komadu Ace Popovića, režija Milan Nešković,

13.11.2016. „Šćeri moja“, CNP Podgorica, prema komadu Maje Todorović, režija Ana Vukotić

14.11.2016. Predstava u čast nagrađenih: „Priča o vojniku” u koreografiji Gaj Vajcmana i Ronija Havera, u izvođenju Bitef dens kompanije.

O festivalskim nagradama Ardalion u 9 kategorija odlučivaće petočlani žiri na čelu sa istaknutim rediteljem Dejanom Mijačem.

Ovaj festival je itekako prepoznat u Hrvatskoj i svim drugim bivšim jugoslovenskim republikama, za njim vlada veliko interesovanje da se dođe u Užice i mislim da je postao bitan ambasador ovog grada koji ga predstavlja u najboljem svetlu u čitavom regionu“ ocenio je Nemanja Ranković, umetnički direktor NP Užice i Festivala „Bez prevoda“.

Direkcija festivala je odlučila da vrati završno, osmo veče, tako da će XXI JPF zatvoriti 14. novembra 2016. plesna predstava „Priča o vojniku“ u produkciji Bitef teatra.

U okviru pratećeg programa 21. Jugoslovenskog pozorišnog festivala u ponedeljak, 7. novembra u 19h u hol Narodnog pozorišta u Užicu biće otvarena izložba fotografija Radovana Baje Vujovića.

Već narednog dana od 14 časova u Narodnoj Biblioteci u Užicu biće promovisana

knjiga Laura Papo Bohoreta – rukopisi u izdanju Historijskog arhiva iz Sarajeva.

Za četvrtak, 10. novembar u 12,30 na maloj sceni pozorišta o Hrvatskom kazalištu danas

govoriće Željko Turčinović. Istog dana od 13 časova u Muzeju JPF u nastajanju govoriće prof. dr. Selma PorobićTaktilno.

Poslednji prateći program planiran je za petak 11. novembar kada će u Muzeju JPF u nastajanju od 13 časova prof. dr.Jelena Todorović predavati na temu Idealni portret države – stvaranje idealne prošlosti i sadašnjosti kroz zbirku Državne umetničke kolekcije dvorskog kompleksa u Beogradu.

Podsećamo, Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu prvi put je organizovan 1996. godine. Organizator je užičko Narodno pozorište, a festival ima Programski savet, selektora, direktora i umetničkog direktora i žiri za dodelu nagrada. Selektori dosadašnjih festivala bili su Dejan Penčić Poljanski, Aleksandar Milosavljević, Veljko Radović i Vladimir Kopicl. Direktor festivala je Zoran Stamatović, a umetnički direktori bili su Branko Popović i Dejan Penčić Poljanski.

Završne večeri dodeljuju se nagrade – Ardalioni i izvodi predstava u čast nagrađenih.

Žiri festivala dodeljuje statue Ardaliona najboljim u sledećim kategorijama: za najbolju predstavu, za režiju, za žensku i mušku ulogu, za najboljeg mladog glumca, za epizodnu ulogu, za scenografiju i kostimografiju i za neki od elemenata koji nisu obuhvaćeni prethodnim nagradama. Posebnu nagradu “Avdo Mujčinović” dodeljuje “Politika Ekspres” najboljem mladom glumcu.