“Arhangelov vojnik” u subotu u KC na Zlatiboru

13. Februar 2020
“Arhangelov vojnik” u subotu u KC na Zlatiboru

Pozorišna predstava “Arhangelov vojnik” biće održana u subotu 15. februara 2020. godine sa početkom u 20 časova u Kulturnom centru na Zlatiboru. Cena karte je 300 dinara, a prodaja karata na biletarnici pred početak predstave i na info-cenru Turističke organizacije Zlatibor.

Pozorišna predstava “Arhangelov vojnik”, bavi se najodlikovanijim, ali i najhrabrijim vojnikom Velikog rata. Komad se bavi životnom pričom (najmlađeg majora u istoriji ratovanja) Mihaila Madžarevića. Odlikovan sa tri Karađorđeve zvezde,srebrnom medaljom za hrabrost,zlatnom medaljom za hrabrost,Albanskom spomenicom,ordenom Legije časti, Britanskim ratnim krstom …Nepravedno je zaboravljen u srpskoj istoriji. NJegovi ratni podvizi,junaštvo i
neustrašivost upamćeni su od strane njegovih nadređenih i njegovih saboraca, ali odluka o napuštanju Kraljeve vojske,na koju je bio primoran,štiteći čast srpskog oficira u novonastaloj državi, nakon završetka rata, odredila je njegovo potonje životno stradalništvo.
Madžarević je otišao prevremeno u penziju sa činom majora i neko vreme je radio u Čukaričkoj šećerani, noseći džakove, ne bi li uspeo da prehrani svoju porodicu. Kada je 1941. godine odbio Nedićev predlog da postane komandir žandarmerije, poslat je u nemački koncentracioni logor, koji je , nakon četiri godine , preživeo. Shvativši da ne može da se vrati u Jugoslaviju pod novom vlašću, odlazi u Čikago i tamo umire 20. februara 1965.godine, nakon dvadeset i četiri godine izgnanstva bez kontakta sa svojom porodicom. Sahranjen je u Libertivilu.

Komad se bavi poslednjim minutom njegovog života i susretom sa sopstevim alteregom,susretom sa svojom savešću koju podstiče sam Arhangel Mihailo,vođa telesnih i bestelesnih sila , Arhangel koji nevidljivo i bez najave dolazi po svog nebeskog vojnika. Tekst duodrame napisao je Momčilo S. Trifunović.

Igraju:Aleksandar Lazić i Predrag Vasić. Kompozitor je Novak Ašković, dizajner kostima Kristina Savić, a za scenografsko rešenje zaslužna je trupa “Gamajun”.