Dve decenije benda The Highlanders

iconKultura

November 22, 2018

Blues & Rock band The Highlanders je osnovan u novembru 1998. godine, a ime benda nastaje kao opis kraja iz koga su (Gorštaci) i kao opis muzike koja diže (high) percepciju benda i publike a uz to je i bezvremenska. Prva postava benda The Highlanders bila je Miloš Milojević “Shommy boy”- vokal, gitara i harp; Miroslav Papović “Papa sky hawk” – bas i vokal  i Darko Panić “Kodžak” – bubnjevi. 

The Highlanders New Experience

Nažalost u ovoj postavi je održan samo jedan koncert. Posle smrti Kodžaka, septembra 1999. god., na mesto bubnjara dolazi mladi Ivan Blagojević “Iv flash”.Bend u ovoj postavi održava dosta koncerata po Srbiji. Sa pozorišnom radionicom Nestorović, 2000. godine rade dečji mjuzikl pod nazivom „R’N’R Za Decu“ sa kojim nastupaju širom Srbije, a 2001. god. učestvuju na Međunarodnom Dečjem Festivalu u Kotoru (Crna Gora).

U ovoj postavi bend održava dosta koncerata u Srbiji i Crnoj Gori do 2003. godine. Jedan od najznačajnijih nastupa ove postave je u beogradskom Domu Omladine 16.11.2002. godine .

The Highlanders su izdali pet cd-a 2001. god. – „Two Days On The White Land“, 2002. god. – „Live At Vox“, 2003. god. – „The Highlanders with Friends“, 2005. god. – „Blues Days“ i 2013. god. – „Live @ 12th In Wires“.

Tokom godina postojanja bend je menjao sastav, a od maja 2018. godine grupi se pridružio Miodrag „Mick“ Dikić, pa je aktuelna postava grupe Miodrag „Mick“ Dikić – bas gitara, akustična gitara, usna harmonika i vokal , Dragoljub „Matt“ Zumberović – bubnjevi, Miloš „Shommy boy“ Milojević – gitara, slajd gitara, vokal i usna harmonica i Mirko „Cream“ Kremić – gitara, vocal.

Prvi nastup nove postave bio je na I Šumadijskom bluz i džez festivalu u Domu omladine u Kragujevcu, 1. juna 2018. godine, gde su binu delili sa grupom Zona B iz Beograda.

23. novembra 2018. godine od 21 sat održaće koncert povodom 20 godina postojanja u Gradskom kulturnom centru u Užicu. Na bini će im se pridružiti dosta gostiju, što članova iz prethodnih postava grupe a biće i afirmisanih muzičara …