Izložba slika Divanhana u KC Zlatibor

iconKultura

February 5, 2020

Izložba slika koje su nastale na likovnoj koliniji „Divanhana“ koja je prošle godine održana u Novom Pazaru, otvara se u u sredu 5. februara u 19 časova u Kulturnom centru na Zlatiboru. Izložbu koju organizuje Udruženje za nauku, kulturu i umetnost Bošnjaka „Divanhana“ je otvorena za posetioce do 2. marta 2020. godine.

Udruženje za nauku, kulturu i umetnost Bošnjaka, Divanhana, je osnovano 2015. i ono deluje u Republici Srbiji i internacionalno. Pored  drugih ciljeva i zadataka, jedan od prioriteta Divanhane su mladi talentovani umetnici, pisci, muzičari. Ovo Udruženje broji nekoliko stotina članova i ponosi se svojim članstvom koje je raznoliko po verskoj , nacionalnoj, socijalnoj i bilo kojoj strukturi tj. pripadnosti čime se Divanhana ponosi a što se može videti i po ovoj izložbi. Udruženje ima armiju  mladih, talentovanih, uspešnih umetnika koji se bore da kulturno stvaralaštvo opstane, postoji, razvija se i jača.

Pet godina sjedinjuje boje na kolonijama po čemu su i jedna od posebnih likovnih kolonija u Srbiji koja isključivo šansu pruža mladim slikarima. Na žalost, sve je manje entuzijasta. Dok je njih biće i kulture  i  Divanhana će im biti podrška onoliko koliko je u mogućnosti obezbediti  potrebna sredstva.

Zahvaljući Ministarstvu kulture i informisanja i Bošnjačkom nacionalnom veću, koji jednim delom sufinansira projekat, udruženje uspeva da zbliži mlade stvaraoce i da ih podrži do njihovih samostalnih izložbi…