„Jedno ubistvo u Patrijaršiji“

11. Novembar 2018
„Jedno ubistvo u Patrijaršiji“

Nakon velikog uspeha koji je postigao knjigama „Ubistvo u Kapetan Mišinoj“ i „Vodič kroz ljubavnu istoriju Beograda“, pisac Nenad Novak Stefanović donosi nam drugi deo serijala o isledniku Krsti Pavloviću u istorijskom trileru „Jedno ubistvo u Patrijaršiji“.

Beograd, 1925.

Kad je telefon iznenada zazvonio, islednik Krsta Pavlović nije mogao ni da pretpostavi da će ga u pola noći probuditi zbog ubistva u Patrijaršiji. Najdan Lukić, profesor Bogoslovskog fakulteta i čuveni proučavalac svetosavskog mita, hladnokrvno je ubijen u staroj patrijaršijskoj pekari.

Potraga za ubicom profesora Lukića, vodiće Krstu od internata za mlade pravoslavce, Doma Svetog Save, preko skrivenih tunela kalemegdanske tvrđave, sve do manastirskih ćelija u Mileševi. Rešavajući slučaj misterioznog ubistva, Krsta će se naći na pragu tajne, vekovima čuvane unutar Srpske pravoslavne crkve.

Prema rečima Nenada Novaka Stefanovića, „mladi islednik je i dalje opterećen grižom savesti zbog surovosti kojima je završena njegova prva istraga, a već je gurnut u još čudniji slučaj. On se kao nesvršeni teolog i čovek crkve suočava sa misterijom ubistva u zgradi Partijaršije. Nije verovao da se tamo može ikada dogoditi nešto tako strašno. On oseća kao da se taj zločin desio negde u njemu samom!? ’Jedno ubistvo u Patrijaršiji’ je prvi pravoslavni triler u srpskoj književnosti. Pokušao sam da u mrisu tamjana i zatajnim licima monaha pronađem Kaine i Avelje“.

„Jedno ubistvo u Patrijaršiji“ Nenada Novaka Stefanovića možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.