Otvorena galerija Kulturnog centra Zlatibor

iconKultura

Autor : zlatibor.org.rs

June 1, 2020

Galerija Kulturnog centra Zlatibor počela je sa radom u utorak, 2. juna 2020. godine, posle par meseci prekida rada zbog vanrednog stanja i epidemije novog koronavirusa. Galerija će biti otvorena za posetioce radnim danima od 10 do 17 časova. Od utorka, 2. juna, svi zainteresovani posetioci u galeriji mogu pogledati izložbu slika pod nazivom “Rujanski starešina Jovan Mićić – od hajduka do serdara, od serdara do zatočenika Gurgusovačke kule” autora Snežane Đenić, koja je postavljena pre stupanja na snagu vanrednog stanja.

Posetioci se kroz izložbu mogu upoznati sa svim usponima i padovima na životnom put jedne od najznačajnijih istorijskih ličnosti rujanskog kraja, kako se u ranijim periodima nazivalo područje Zlatibora. Serdar Mićić je rođen 1785. godine u zlatiborskom selu Mačkat, gde se njegov otac Gavrilo doselio iz krševite Pive. Bio je to čovek izrastao iz naroda i živeći u jednom surovom vremenu ponašao se upravo u skladu sa važećim zakonima i običajima svoga vremena, poprimajući dimenziju jedne izuzetno snažne ličnosti. Još u Prvom srpskom ustanku pod Karađorđem, ušao je u narodno pamćenje kao neobično hrabar čovek i buljubaša Mihaila Radovića, a već u Drugom ustanku on uživa veliko poverenje Miloša Obrenovića, tako da mu on daje po oslobođenju na upravu knežinu Rujno.

Za sedište knežine Rujno, serdar Mićić odabira Čajetinu, i tu gradi svoj „dvor sa mnogim zdanijama“ – nekoliko zgrada namenjenih stambenim I službenim funkcijama i opasuje ih zidinama kao utvrđenje iz kojeg će se kasnije razviti današnja varošica i administrativni centra opštine Čajetina.

NJegove zasluge u oslobođenju Srbije, uporna borba za postavljanje temelja države i diplomatska aktivnost stavljaju ga, bez sumnje, u red najznačajnijih političkih ličnosti u istoriji užičkog kraja I zlatiborskog okruga, vrednih našeg pamćenja, a sa svim tim se možete
upoznati kroz ovu postavku kao i kako je moćni serdar na posledku dopao tamnice Gurgusovačke kule.

Izložba će biti postavljena do 15. juna 2020. godine.