Vila Romana…o podelama i njihovom besmislu

05. Avgust 2018
Vila Romana…o podelama i njihovom besmislu

Dirljiva saga o rascepu u čoveku koji pokušava da pomiri nespojivo i da ostvari ljubav o kojoj je sanjao krije se među koricama romana „Via Romana“ Vuka Draškovića. Osnova romana je potresna ispovest dvojice janičara, iz istog sela, iz iste kuće, ali vekovima udaljenih. Jedan obožava sultana Osmana i služi mu, a drugi bogotvori svog sultana i carstvo zvano Titova Jugoslavija.

Roman „Via Romana“ je izuzetno slojevit i može se tumačiti na više nivoa – političkom, psihološkom, metaforičkom, autobiografskom. Mnogo je podela o kojima Drašković piše. O podeli na četnike i partizane. Na vernike i nevernike. Na socijaliste i demokrate. Na Muslimane, Srbe, Hrvate… Ali i o čovekovoj potrebi da se uzdigne iznad besmisla svih tih podela. I da pokaže, kada se podvuče crta, da iza svih tih podela stoje samo ljudi od krvi i mesa.

U romanu Vuka Draškovića simboličnog naslova „Via Romana“ glavni junak, doktor Damjan Čavka, kroz svoju sudbinu opisuje skoro četiri veka srpskih posrtanja, od 1602. do današnjeg dana. Veliki Carski put, upamćen kao Via Romana, svedok je vekovnih patnji, janičarstva, raskola, ubistava, samoubistava, begova i podanika, pobednika i pobeđenih, četnika, partizana, ustaša, komunista, svakovrsnih zabluda, krvavih osveta, slepih obožavanja i pobuna, pohlepe, odmetništva, snova i surove stvarnosti, zapleta i loših raspleta, naših pojedinačnih i kolektivnih drama.

Vrstan pripovedač, izuzetan znalac jezika i sjajan stilista, Vuk Drašković u ovom romanu uspešno provlači ideju da se vremena o kojima pripoveda razlikuju po kostimima i tehnologiji, ali ne i u ljudskim naravima, odnosima i psihologiji. Po ovim odlikama podseća na Dostojevskog i Andrića, a pojedina poglavlja spadaju u najbolje stranice srpske proze. „Via Romana“, koju objavljuje Laguna, reizdanje je iz 2012. godine.

Roman „Via Romana“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.