Život nakon sudbonosnog “DA”

21. Jul 2018
Život nakon sudbonosnog “DA”

Nova knjiga Vedrane Rudan „Kosturi okruga Medison“ je ljubavni roman, priča o ženi koja peti dan nakon sudbonosnog „da“ uviđa šta ju je snašlo i želi da ostavi svog muža. A tema knjige je kako većina to ne čini, pa ni Meril Strip u slavnom filmu „Mostovi okruga Medison“, a Vedranina junakinja je pala u iskušenje.

Kroz pisma majke koja se obraća svojoj ćerki ispituju se problemi koje sa sobom nose godine braka i ćutanja. Jer, kako kaže glavna junakinja romana, brak je dug i dosadan ručak na kojem se puding pojede na početku.

Gospođa Pavica je Primorka u zlatnim godinama i želudac joj se okrene svaki put kada je neko nazove ženom u zlatnim godinama. Živi u malom mestu, peva u malom horu, kao i njena majka udala se za pomorca sa kojim je u braku čitav život. Ima ćerku Anu, sina Tonija i bolna kolena. Deca su za nju bezuslovna ljubav i doživotna robija, i da se opet rodi, nikada ih ne bi rodila. U sedamdesetoj je prvi put srećna jer je našla muškarca pred kojim ne mora da kleči. I ne razmišlja o smrti.

Ana je obrazovana i samostalna žena u pedesetim koja dobro zarađuje, ima migrenu i problem sa želucem. Zbog mlađeg muškarca je ostavila predivnog muža i dete i nikada je nije bilo briga šta svet misli. Njoj se divi čak i mlada ljubavnica njenog drugog muža. Dok u ordinaciji čeka tretman akunpunkture, Ana je ubeđena da joj je majka poludela i razmišlja o nezadovoljnom ocu, bivšem i sadašnjem mužu, njegovoj ljubavnici… I strahu od smrti.

U polifonom romanu „Kosturi okruga Medison“, Vedrana Rudan beskompromisno i hrabro, a nadasve umetnički uspelo, govori o roditeljima, deci, ljubavi i seksu. Ona razbija stereotipe o požrtvovanim majkama, poslušnim ćerkama, posvećenim muževima i zlim ljubavnicama. Stereotipe zbog kojih svi oni postaju žrtve.

Vedrana Rudan se usuđuje da kaže ono što se drugi ne usuđuju. Ona obožava da nasrne na tabue koji nas sprečavaju da slobodno mislimo i jasno vidimo… Proverite i vi zašto su tekstovi Vedrane Rudan najčitaniji u regionu, a njena stranica pregledana više od 12 milona puta.

Roman „Kosturi okruga Medison“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, online knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.