“Leuka” u Čigoti

08. Februar 2022
“Leuka” u Čigoti
U Specijalnoj bolnici Čigota, u sredu, 9. februara 2022. od 11 do 15 časova u organizaciji užičkog ogranka Udruženja “Leuka” biće održana akcija dobrovoljnog davanja krvi i upis u baze dobrovoljnih davalaca trombocita i matičnih ćelija.

Iz udruženja „Leuke“ podsećaju da su trombociti neophodni za lečenje akutnih leukemija, jer pacijent tokom lečenja gubi svoje trombocite zbog čega postoji realna opasnost da iskrvari na smrt. Jedini način da do toga ne dođe  je transfuzija trombocita, jer drugog leka nema, ističu organizatori.

Treba istaći da je neophodno da u Registru bude 100.000 ljudi kako bi bio pronađen donor , a trenutno ih je oko 10.000.

Pacijenti u našoj zemlji od 2012. godine se oslanjaju na Svetski registar, što u situacijama oboljevanja usporava pronalaženje adekvatnog davaoca matičnih ćelija, čime su i šanse za preživljavanje manje, kažu iz Udruženja „Leuka“.
Ovome dodajemo da su kritičnu situaciju sa  zalihama krvi u Zlatiborskom okrugu, kao i važnost dobrovoljnog davanja trombocita i matičnih ćelija prepoznale i neke velike i uspešne firme iz okruženja, tako da smo svim dobrovoljnim davaocima obezbedili besplatnu vožnju gondolom, 30% popusta u kafiću K2 na vrhu Tornika i besplatnu dnevnu kartu za bazen u Čigoti.
Podsećamo, da je krajem decembra prošle godine u Užicu u GKC-u organizovana prva akcija za prikupljanje matičnih ćelija i trombocita na nivou Zlatiborskog okruga.
Fotografija—Jasmina Kostić