Likovni konkurs “Solidarnost nas spaja”

04. Novembar 2020
Likovni konkurs “Solidarnost nas spaja”

„Solidarnost nas spaja“ tema je likovnog konkursa koji je pokrenuo razvojni program EU PRO a otvoren je do 15. novembra.  Takmičenje je otvoreno za učenike i učenice srednjih škola i gimnazija iz 99 gradova i opština sa temom kako bi mladi sagledali svet oko sebe u godini pandemije korona virusa. Proglašenje pobednika, dodela nagrada i promocija kalendara biće organizovani u decembru u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Tema solidarnosti trebalo bi posebno da podstakne mlade da prepoznaju značaj solidarnosti i predstave ono što je pandemija pokazala – da su pred problemima svi jednaki kao i da se oni lakše prevazilaze zajedničkim angažovanjem celog društva.


Đaci kroz likovni izraz treba da prikažu kako se svet i njihovo neposredno okruženje promenilo u doba pandemije, da istaknu primere solidarnosti i podrške koje je pandemija podstakla kao i ko je u njihovim zajednicama bio najviše pogođen novim okolnostima.


Ovim konkursom, koji se organizuje po četrnaesti put, Evropska unija pored motivisanja mladih da budu aktivni i razmišljaju o važnim društvenim temama, podstiče i njihovu kreativnost i nagrađuje talentovane đake ali i škole koje su posebno angažovane u kreativnom radu sa mladima.

Novina ove godine je što će đaci kao i šira javnost moći da glasaju onlajn putem zvanične internet prezentacije programa EU PRO i tako odaberu svojih 12 favorita iz sužene konkurencije od 20 radova koju će prethodno odabrati interni žiri. Onlajn glasanje će biti otvoreno nakon zatvaranja konkursa i trajaće pet dana.

Glas publike učestvovaće kao peti član žirija, nakon čega će članovi žirija napraviti izbor od 12 najboljih radova koji će se naći stranicama kalendara EU PRO-a za 2021. godinu, dok će autori i autorke biti nagrađeni laptop i tablet računarima i mobilnim telefonima.

Kao i prethodnih godina, EU PRO poziva škole da organizuju interna školska takmičenja na kojima će izabrati radove za učešće na konkursu, a škola koja se pokaže kao najbolja u angažovanju i organizaciji dobiće kao nagradu laptop i projektor.

Propozicije učešća na likovnom konkursu mogu se naći na internet stranici EU PRO-a.