Lutke iz Užica, na izložbi u Njujorku

Autor: Biljana Kuzmanović
14. Decembar 2019
Lutke iz Užica, na izložbi u Njujorku

Ivana Tamše Minić lutke u japanskoj tehnici amigurumi koje je videla na internet, probala i već pet godina koliko radi za nju je to više od hobija. Lutke koje Ivana stvara u Užicu nedavno su otputovale za Njujork i do kraja marta 2020. godine biće izložene u Japanskom kulturnom centru u ovom gradu. Ivanina tema je Serbian Stick Grasshopper- vrsta skakavca koja postoji samo na Tari.

Foto–Ivana Tamše Minić (privatna arhiva)

Otkriva da je oduvek volela ručne radove a da joj je ova tehnika zanimljiva zbog specifičnosti. Prvi radovi su bili po postojećim šemama za izradu, a kako je  vreme odmicao i usavršavala se naša sugrađanka je počela i samostalno da kreira lutke.

Amigurumi ( https://en.m.wikipedia.org/wiki/Amigurumi ) lutke mogu se praviti od bilo koje vrste vunice ili konca, a Ivana kaže da najčešće koristi pamuk (nekad za detalje, npr. kosu, koristi vunicu). Ovom tehnikom mogu da se prave lutke-igračke, ali i neki predmeti za svakodnevnu upotrebu poput ramova za slike, privezaka, držača za zavese, broševa  i drugi upotrebni predmeti, objašnjava ona.

Otkada se bavi amigurumijem, Ivana ne zna koliko je lutki i drugih predmeta uradila, naglašavajući da uglavnom pravi po porudžbini pa i izradu prilagođava želji i potrebi kupaca koji se najčešće javljaju po preporuci.

Foto–Ivana Tamše Minić (privatna arhiva)

Vreme izrade zavisi od kompleksnosti lutke, pa može trajati jedan ali i čak do sedam dana, pod uslovom da se samo tome posveti. Pričajući o idejama koje joj stalno naviru ona kaže da ovo nisu proizvodi za serijsku proizvodnju pa zato nikada nema zaliha. Ono što je jedna od karakteristika Ivaninih lutki je unikatnost, jer je apsolutno svaka jedinstvena po nekom detalju koji planirano ili spontano nastanu tokom rada.

Lutke su namenjene svima a apsolutno se prilagođavaju uzrastu osobe kojoj će otići na poklon. Pošto su od pamuka i punjene silikonskim punjenjem za jastuke, potpuno su bezbedne igračke za bebe i malu decu. Lutke namenjene tom uzrastu nemaju nikakvih delova koji mogu da otpadnu, a one koje su predviđene da budu ukrasi ili kolekcionarske mogu imati žičani ram u sebi zbog stabilnosti (Pipi Duga Čarapa, Mali princ…). Takvi proizvodi su namenjeni pre svega onima koji znaju da cene ručni rad i koji znaju koliko je vremena, truda i ljubavi uloženo za njihovu izradu, odnosno onima koji razumeju vrednost unikatnog poklona.

Foto–Ivana Tamše Minić (privatna arhiva)

Lutke koje Ivana stvara u Užicu nedavno su otputovale za Njujork i do kraja marta 2020. godine biće izložene u Japanskom kulturnom centru u ovom gradu.

Što se tiče izložbe gospodin Takashi Ikezawa, vlasnik Resobox (https://resobox.com/ ) galerije i japanskog kulturnog centra u NY me je kontaktirao preko sajta Etsy gde prodaje neke svoje kreacije. Pozvao me da učestvujem na međunarodnoj (prodajnoj) izlozbi amigurumija ( https://resobox.com/exhibition/ ) koju oni organizuju već petu godinu. Od 400 prijavljenih umetnika uzabrano je nas 110 iz 32 zemlje sveta. Iz Srbije učestvujemo samo nas tri koleginice, otkriva za naš portal Ivana Tamše Minić.

Ove godina tema izložbe su ugrožene životinjske i biljne vrste, pa je svaki umetnik za kreiranje izabrao neku takvu vrstu iz okruženja u kome živi. Ivanina tema je Serbian Stick Grasshopper- vrsta skakavca koja postoji samo na Tari. Bio je prilično zahtevan poduhvat napraviti skakavca, ali sam jako sam zadovoljna kako je ispao.

Foto–Ivana Tamše Minić (privatna arhiva)

Ne krije iznenađenje što su se njeni radovi našli na izložbi, izražavajući poštovanje organizatorima koji su joj uputili poziv za učešće. Jako je dobar osećaj učestvovati u nečemu što ima dimenziju svetskog. Velika je stvar imati mogućnost da svoj rad predstaviš i dalje od svog okruženja, a naročito među ljudima koji su ovu umetnost i stvorili, ističe ona.

Veruje da će joj izložba koja se u Njujorku može pogledati  do ???????   otvoriti neke nove mogućnosti.

Do tada sve koji su zainteresovani u vezi prodaje lutki mogu je kontaktirati preko fb stranice  https://m.facebook.com/ivana.tamseminic.

 

Foto–Ivana Tamše Minić (privatna arhiva)

 

 

 

Foto–Ivana Tamše Minić (privatna arhiva)