Maturantski ples “više od igre”

16. Maj 2016
Maturantski ples “više od igre”

Oko 900 maturanata iz šest užičkih srednjih škola ipak će plesati u petak, 20. maja tačno u podne sa vršnjacima iz 17 zemalja Evrope. U budžetu grada Užica iako nisu bila planirana sredstva za ovu namenu, novac će na zakonski način biti opredeljen za nabavku majica, kišobrana i pištaljki.

Grad neće prihvatiti cenu organizatora koja iznosi 560 000 dinara, već će po rečima gradonačelnika, rekviziti biti nabavljeni za 430 000 dinara. Tihomir Petković, posle sastanka sa predstavnicima đačkih parlamenata i direktorima škola, očekuje da će najveći deo rekvizita obaveznih za ples, biti sačuvan i za narednu generaciju. Onda ćemo troškove smanjiti za pet- šest hiljada evra i nećemo praviti posao nekome ko svake godine štampa majice, poručio je gradonačelnik Užica. On tvrdi da su od nabavke kompleta opreme preko organizatora odustali i u Novom Sadu, Nišu i Novom Pazaru.

I dalje ćemo izlaziti u susret školama za odlaske učenika na takmičenja u zemlji i inostranstvu. Smatram to prioritetnijim, ali uz racionalizaciju troškova podržaćemo i ovogodišnji maturantski ples, jer je to manifestacija koju će učenici dugo pamtiti.

Inače, manifestacija pod nazivom ,European Quadrille Dance Festival, ili Maturantski ples u Srbiji je počela 2005. godine. Prvi grad koji se priključio ovom projektu Plesnog Saveza Slovenije bio je grad Kraljevo, najvećom zaslugom njihovog bratskog grada Maribora. Od tada do prošle godine preko 100 000 maturanata iz Srbije je igralo simultani ples kadril. Svi maturanti plešu istu koreografiju, uz muziku Johana Štrausa (Slepi Mis), a muzika se najčešće emituje preko satelitskog radija i svi evropski gradovi koji učestvuju u ovom projektu plešu u isto vreme tačno u podne (12.00). Na osnovu toga obara se i Ginisov Rekord kao najveći simultani ples u svetu. Rekord koji je oboren 2011. iznosi 33.202 plesača.

Podsećamo, generaciji učenika rođenih 1995. godine, koja je maturirala 2014. zbog poplava koje su našu zemlju zadesile u maju te godine, odložen je maturantski ples. Rekviziti koji su u Užicu bili nabavljeni za tu generaciju, iskorišćeni su tokom maturantskog plesa 2015. godine.

Tragajući za informacijama o maturantskom plesu u Srbiji, došli smo do podatka, da su majice sa natpisom Užice, prošle godine osim u našem gradu nosili i maturanti u Nišu. Na pitanje kako je do toga došlo, gradonačelnik Užica, nije imao odgovor, ističući da prvi put čuje za to. http://www.juznevesti.com/Drushtvo/Niski-maturanti-Paradu-necemo-pamtiti-po-lepom.sr.html

Inače, ove godine osim u Užicu pometnja oko organizacije maturantskog plesa nastala je i u Nišu, gde će maturanti praktično plesati za dve različite organizacije. http://www.juznevesti.com/Drushtvo/Dve-organizacije-maturantskog-plesa-Grad-pomaze-jednoj.sr.html

Da je maturanstki ples „više od igre“ naslućivalo se iz teksta objavljenog u Politici još 19.05.2008. godine, pod naslovom “Zbog slovenačke svađe maturanti nisu u Ginisu”,  kada su počele prve trzavice u Sloveniji, između „dve plesne frakcije“. 

Bio oboren ili ne Ginisov rekord, jedno pitanje u petak će sigurno lebdeti iznad raširenih kišobrana. Za koje ili čije interese pleše još jedna generacija maturanata?