Mladi Ojdanići poštuju imanje i ljude

04. April 2017
Mladi Ojdanići poštuju imanje i ljude

28-godišnja Dragica Ojdanić  i njen suprug  Dragutin svesno su se opredelili da žive u Ravanjskom polju, preciznije u blizini kanjona Rzava i da proizvode kozje mleko, dimljene i sireve sa lekovitim travama. 

Mladi supružnici sa kojima živi Dragutinova majka Rada, procenili su je da je to najbolji način da “unovče” poziciju imanja koje poseduju.

Znali su da su blizina Klašnje i stene Orlovače, koja je obrasla šibljem i zbog čega je redovno posećuju beloglavi supovi sa kanjona Uvca, idealni uslovi za uzgoj koza. Uz ljubav koju porodično gaje prema ovim životinjama to je bio dodatni motiv da se opredele za proizvodnju kozjeg mleka, surutke i sireva.

Želeći da tržištu ponudimo nešto novo, kozji sir smo počeli da dimimo i da mu dodajemo različite lekovite trave, navodi Dragica na kojoj je najveći deo porodičnog posla.

Shvatili smo da tržište vapi za zdravim proizvodima, a da je kvalitet na kome potenciramo presudan da se kupci opredele baš za naše proizvode, kaže ona.

Plan ovih mladih ljudi je da prošire poslovanje u sferi kozarstva i upotpune ga agroturističkom ponudom. Pošto porodica proizvodi puno toga, ideja im je da turistima otvore vrata gazdinstva kako bi oni na licu mesta videli celokupan process poljoprivredne proizvodnje.

To je najbolji način da kupci vide lanac nastanka hrane, počev od ishrane životinja, njihovog smeštaja, muže i pravljenja sireva i drugih zdravih domaćih proizvoda. Želimo i da u domaćinstvu Ojdanić turisti uživaju u druženju sa životinjama i lepoti pogleda koji sa našeg imanja doseže skoro do Bosne preko Zlatibora, ali i do obronaka Arilja sve do Ovčara, opisuje Dragica Ojdanić.

Ona ističe da su zahvaljujući fondaciji Ana i Vlade Divac dobili sedam umatičenih koza Alpske rase.  Prvobitnu biznis zamisao upotpunila je zahvaljujući Fenomeni iz Kraljeva čiju obuku je prošla i stekla dodatna zanja za pisanje biznis plana i odlične smernice za proširenje poslovanja, tvrdi Ojdanićeva.

Dodaje da je kao najbolji polaznik DAFF programa dobila i novčani podstrek za širenje posla.  Zato tvrdi da se i na selu može pristojno živeti, jer dodaje da je sve u nama i viziji koju imamo u krojenju sopstvenog mikrosveta.

Bitno je da poštujemo ono što već imamo i da poštujemo druge onako kako bi želeli da oni poštuju nas, formula je mlade poljoprivrednice iz Ravanjskog polja.

U prilog poštovanju koristim priliku da ga javno iskažem prema Danijeli Panić iz Regionalne razvojne agencije Zlatibor koja je moju ideju prepoznala kao samoodrživu. Ona mi je preporučila i DAFF program koji daje dodatni motiv mladima koji imaju bilo kakvu polaznu ideju vezano za poljoprivrednju proizvodnju, naglašava Ojdanićeva. Smatra da mlađi od 30 godina koji nemaju posao, ali im ne nedostaju ideje treba da razmišljaju o svojoj budućnosti, a to će najbolje dokazati ukoliko se opredele za privatni biznis.

Primer porodice Ojdanić mogu slediti i drugi, jer je poziv za učešće na “DAFF agrobiznis start-up”  koji realizuju Udruženje Fenomena iz Kraljeva i Regionalna razvojna agencija Zlatibor otvoren još sutra, 5. aprila za sve zainteresovane mlade do 30 godina iz Raškog, Moravičkog, Podunavskog i Zlatiborskog okruga.

Obuka traje 9 dana, tri modula po 3 dana, tokom proleća i sprovodi se na različitim lokacijama u centralnoj i zapadnoj Srbiji. Svi troškovi su pokriveni od strane organizatora – prenoćište, ishrana, prevoz, radni materijal. Obuka će zainteresovanima omogućiti da razviju svoje biznis ideje i da se takmiče za DAFF investiciju od 350.000 dinara za započinjanje posla.

Prijavu sa imenom i prezimenom, brojem godina, navođenjem sela ili grada u kome živite I brojem telefona treba poslati na daff.fond@gmail.com, a organizator će polaznicima proslediti formular za prijavu.