Mladi veruju u opstanak sela

28. Maj 2017
Mladi veruju u opstanak sela

Oko 20 učesnika iz svih krajeva Srbije koji su izabrani na konkursu za DAFF program za mlade boravilo je nedavno na praktičnoj obuci u Ravnima i Sirogojnu. Ovčarstvo, pčelarstvo, proizvodnja voća, povrća i gajenje začinskog bilja na organski ili ekstenzivni način i eko turizam  ideje su koje su promovisali mladi iz Kragujevca, Novog Pazara, Mataruške banje, okoline Požege i Bajine Bašte, Novog Bečeja, Čačka i drugih sela i gradova.

Rešeni da rade samo za sebe spremni su  da zarad biznisa iskrče sopstvena imanja ili uzmu u zakup, počnu uz pomoć porodice, ali i da uđu u partnerstvo sa drugim licima.

Iako su iz različitih delova Srbije,  raznovrsnog obrazovanja i godina starosti, jedinstveni su u uverenju da mladi treba da ostanu na selu i stvore sebi uslove za pristojan život od poljoprivredne proizvodnje i plasmana robe na tržište.

Svesni su da su im najveće prepreke nedostatak sredstava za ulaganje, loša infrastruktura u selima i nesigurno tržište.
Poljoprivredni inženjer ratarstva Jovana Slavković rodom iz Novog Bečeja koja trenutno radi u Ugrinovcima, veruje da iako nema svoju zemlju može da živi od uzgoja začina i cveća. Ispitala je tržište i tvrdi da bez obzira na besparicu, za te proizvode ljudi uvek imaju novca.

Veroučitelj Ahmedin Dervišević spreman je da pre i posle nastave u školi u Novom Pazaru putuje 10-tak kilometara do svog sela u kome planira da zasadi voće.

Veroučitelj Ahmedin Dervišević, priprema imanje u okolini Novog Pazara za voćni zasad Foto--privatni album A.D.

Veroučitelj Ahmedin Dervišević, priprema imanje u okolini Novog Pazara za voćni zasad Foto–privatni album A.D.

Analiza zemljišta pokazala je da je uz malo prihrane zemlja plodna za sve vrste voća. Zato je još uvek neodlučan da li da sadi maline, jagode ili borovnice, kaže Dervišević koji je već uzorao deo parcele koju njegova porodica poseduje.

Sa samo 19 godina života Đorđe Stoković iz sela Loret odlučno kaže da je s namerom upisao Poljoprivrednu školu u obližnjoj Požegi. Nisam imao dilemu šta da učim jer mi je cilj bio da teoretsko obrazovanje primenim na svojim njivama, kaže on. Porodično obrađujemo 28 hektara imanja od čega je najveći deo livada na kojima se hrani 10 krava koje trenutno imamo.

Đorđe Stoković, veruje da mladi mogu da ožive veliki broj sela u Srbiji Foto--URP

Đorđe Stoković, veruje da mladi mogu da ožive veliki broj sela u Srbiji Foto–URP

Pripremamo novi objekat za još toliko stoke pa planiramo da mleko prerađujemo i proizvodimo sir i kajmak, ali i da zasad od pola hektara maline duplo uvećamo. Verujem da mi mladi možemo da pokrenemo selo i sprečimo zarastanje njiva naših predaka, odvažno govori mlađani Stoković.

Milica Đorđević čija porodica u okolini Mataruške banje poseduje svega 15-tak ari obradivog zemljišta veruje u metod gajenja jagoda tehnikom hidroponike (intenzivno gajenje biljaka izvan zemljišta i u zaštićenom prostoru) koja je kod nas slabo razvijena.

Želi da u proizvodnji jagoda tehnologiju hidroponike Foto--URP

Želi da u proizvodnji jagoda tehnologiju hidroponike Foto–URP

Ona smatra da može da primeni svetska iskustva i postigne kvalitetan rod i dobru cenu na tržištu.

U selu Donje Krčine u opštini Varvarin najviše se gaje jagode, višnje i kupine a veliki broj meštana se bavi i pčelarstvom. Zbog svih potencijala Milena Tavrić, studentkinja voćarstva i vinogradasrstva u Prokuplju spremna je da osnuje zadrugu. Veštinama koje očekuje da stekne upravo kroz DAFF program veruje da bi meštane udružila u borbi za opstanak rodnog sela.

Milena Tavrić, iz okoline Varvarina spas srspkih sela vidi u udruživanju Foto--URP

Milena Tavrić, iz okoline Varvarina spas srspkih sela vidi u udruživanju Foto–URP

Učesnici DAFF programa uživali su u zaseoku Ojdanići u Ravnima u pogledu koji puca ka Zlatiboru, Sirogojnu, Arilju i Ivanjici i u lepotama kanjona Rzava. Kozji sir, sok od koprive i aronije, pasulj iz zemljanog lonca samo su neki od specijaliteta koje je za njih pripremila Dragica Ojdanić.

Iz zaseoka Ojdanići u Ravnima pogled puca ka ruralnim područjima opštine Čajetina, Arilje i Ivanjica Foto--URP

Iz zaseoka Ojdanići u Ravnima pogled puca ka ruralnim područjima opštine Čajetina, Arilje i Ivanjica Foto–URP

 

Ona je prošlogodišnja dobitnica DAFF granta za podsticaj mladim poljoprivrednicima koja uz pomoć supruga, dva sina i svekrve obrađuje porodično imanje.

Dobila je 10 koza, a njen biznis plan da proizvodi mleko i sir (mladi, srednji i stari, sa biljem i dimljeni) obistinio se, jer se oni pod nazivom Ravanjski vis odnedavno prodaje na pijaci u Užicu.

Mlada Dragica Ojdanić, posvećena je poslovima na imanju u Ravnima Foto--URP

Mlada Dragica Ojdanić, posvećena je poslovima na imanju u Ravnima Foto–UR

Iz ugla preduzetnice okupljenima u dvorištu Ojdanića poručila je da se ne predaju lako, da od starta znaju da će se suočavati sa različitim vrstama poteškoća ali da moraju biti spremni da ih prevazilaze.

Ona tvrdi da u svakom poslu može da se uspe uz samopouzdanje i posvećenost. Držite se plana koji imate, ne očekujte previše od drugih i ne bojte se grešaka, jer ćete iz njih naučiti najbolje lekcije, poručila je Dragica, dodajući da je sledeći korak koji planiraju proširenje stada i pravljenje uslova za agro turizam.

Kozji sir i mleko koje proizvode Ojdanići mogu se kupiti i na pijaci u Užicu Foto--URP

Kozji sir i mleko koje proizvode Ojdanići mogu se kupiti i na pijaci u Užicu Foto–URP

Polazna osnova za projekat Udruženja Fenomena iz Kraljeva bila je da u Zlatiborskom i Raškom okrugu poljoprivreda nije popularna među mladima, tako da je cilj da se već drugu godinu zaredom radi na izmeni stanja na tom polju, kaže Aneta Dukić iz Fenomen-e.

Ističe da im je drago što su se ove godine uglavnom javili mladi koji imaju resurse i koji su spremni da nalaze načine da tehnologijama smanjuju rizike karakteristične za ovu oblast proizvodnje , ali i da procene da li će im se isplatiti ulaganje i u inovacije.

Aneta Dukić iz NVO Fenomena utvrđuje plan rada sa polaznicima DAFF programa Foto--URP

Aneta Dukić iz NVO Fenomena utvrđuje plan rada sa polaznicima DAFF programa Foto–URP

Na poziv koji je oko tri meseca usmeravan preko društvenih mreža javilo se oko 60 zainteresovanih iz cele Srbije, a selekcijom su izabrani najmotivisaniji kojima je omogućena teoretska i praktična besplatna  obuka koja podrazumeva pisanje biznis planova i razmenu iskustava sa poljoprivrednicima. Deo obuke podrazumeva odlazak u seoska područja da bi se polaznici uverili kako domaćini pristojno žive od svog rada.

Prošlogodišnje iskustvo na projektu DAFF agrobiznis start-up gde je RRA Zlatibor imala ulogu vodećeg partnera zaduženog za odabir kandidata zajedno sa NVO Fenomena, pokazalo je da se 20 mladih iz Zlatiborskog i Raškog okruga najviše interesovali za agroturizam, uzgoj voća (malina i višnja), sadnju lešnika, organskog povrća, osnivanja kozarske farme i proizvodnju kozijeg sira, podseća Vladislav Petković, koordinator  projekta.

Poljoprivreda je izazovna mladim ljudima, a kroz DAFF program steknu motivaciju za aktivno traženje posla, kaže Vladislav Petković iz RRA Zlatibor iz Užica Foto--URP

Poljoprivreda je izazovna mladim ljudima, a kroz DAFF program steknu motivaciju za pokretanje sopstvenog biznisa, zaključuje Vladislav Petković iz RRA Zlatibor iz Užica   Foto–URP

On dodaje da su aktivnosti RRA Zlatibor u drugoj godini projekta usmerene na pripremu i obuke koji se tiču preduzetništva i preduzetničkog duha u agrobiznisu, podršku mladima tokom izrade i prilikom odabira biznis planova koji će biti podržani.

Petković posebno naglašava značaj DAFF agrobiznis start-up programa jer osim finansijske on ima i obrazovnu komponentu a dobar je i primer za motivaciju i aktivno učešće mladih u inicijativama za pokretanje sopstvenog biznisa.