Mokra Gora i Gostilje u izboru za najlepše selo

Autor: Turistička regija Zapadna Srbija
17. Septembar 2021
Mokra Gora i Gostilje u izboru za najlepše selo

Svetska turistička organizacija ( UNWTO) raspisala je Poziv za izbor najlepšeg sela u nameri da se identifikuju najbolji primeri inovativnog razvoja i pristupa turizmu u ruralnim oblastima. Nakon razmatranja predloga nacionalna komisija Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija odlučila je da Republiku Srbiju na navedenom konkursu predstavljaju:
1. Mokra Gora ( predlog Turističke organizacije Užica )
2. Gostilje ( predlog Turističke organizacije Zlatibor )
3. Tršić ( predlog Turističke organizacije Loznica ).

Izuzetno zadovoljstvo i čast predstavlja činjenica da su od tri sela koja će predstavljati našu zemlju na konkursu za izbor najlepšeg sela dva iz turističke regije Zapadna Srbija. To je pravi izbor i još jedna potvrda da naš kraj poseduje izuzetne prirodne resurse i prelepa sela koja su primamljiva domaćim i stranim turistima.

Mokra Gora sa Šarganskom osmicom, najatraktivnijom i najposećenijom turističko muzejskom železnicom u Evropi, jedinstvenim graditeljskim remek delom među prugama uskog koloseka, i Drvengradom na brdu Mećavnik koji predstavlja ostvarenje čarobne vizije proslavljenog režisera Emira Kusturice, selo je jedinstveno u svetu.
Okružena obroncima tri planine, ispresecana rečnim dolinama koje mestimično prelaze u klisure, bogata planinskim potocima i izvorima, prostranim šumama i cvetnim livadama, Mokra Gora je jedan od najimpresivnijih ambijenata u Evropi.


Turističko-geografski položaj Mokre Gore najpovoljniji je u odnosu na turističke centre koji se nalaze u njenoj neposrednoj blizini: Zlatibor, Tara, Perućac, Višegrad.
Posebnu retkost i obeležje ovog kraja čine mnogobrojni izvori bistre planinske vode, koja je stekla priznanja i zbog svojih lekovitih svojstava. Takvi izvori u rečnom koritu Kamišine, na desnoj obali, imaju lekovita svojstva i svrstavaju izvor Bele vode u veoma retke, ne samo u Srbiji već i u svetu. Ispitivanja su pokazala da je to voda najvećeg alkaliteta u Srbiji te da lekovite mokrogorske vode spadaju u veoma retke u svetu visokoalkalne vode.

 

Gostilje je tipično planinsko selo koje se nalazi na oko 25 km udaljenosti od turističkog centra Zlatibora. Jedno je od turistički najrazvijenijih zlatiborskih sela zahvaljujući očuvanim prirodnim i kulturnim vrednostima, ali i neprikosnovenoj gostoljubivosti seoskih domaćina. Najveće turističke atrakcije Gostilja su 22 metra visok vodopad na reci Vrelo, rodna kuća Dimitrija Tucovića koja je zaštićena kao nepokretno kulturno dobro, očuvana vodenica na reci Vrelo, ribnjaci pastrmke i prirodni ekosistemi vrhova Čigota i Borkovac koje se nalaze pod teritorijom Parka prirode Zlatibor. Selo se već dugi niz godina razvija kao turistička destinacija u svemu prateći principe održivog razvoja.

U selu je formirano Turističko udruženje Gostilje, koje od 2009. godine brine o uređenju i održavanju lokaliteta, i u saradnji sa opštinom Čajetina i Turističkom organizacijom Zlatibor ulaže u nove turističke sadržaje. Gostiljski vodopad je jedan od najuređenijih lokaliteta u okolini Zlatibora, gde su uređene pešačke staze, prostor za piknik, dečije igralište. Nedaleko od vodopada izgrađen je bazen, fudbalski teren, a rodna kuća Dimitrija Tucovića potpuno je rekonstruisana. U selu Gostilju postoji i nekoliko seoskih turističkih domaćinstava, konačište i restoran Gostiljska vrela, a zahvaljujući velikom broju domaćinstava koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom turisti u Gostilju imaju priliku da uživaju u autentičnom seoskom ambijentu, domaćim proizvodima i gastronomskim đakonijama. Gostilje je turistima veoma pristupačno jer do svih turističkih atrakcija vode dobri putevi i obeležena turistička signalizacija.

Fotografije—Turistička organizacija Regija Zapadna Srbija