Na konkurs za energetsku sanaciju u Novoj Varoši stiglo 55 prijava

Autor: varoske.net
15. Septembar 2022
Na konkurs za energetsku sanaciju u Novoj Varoši stiglo 55 prijava

Za subvencije koje Opština daje za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova, u Novoj Varoši je sve veće intersovanje. Na ovogodišnji konkurs stiglo je 55 validnih zahteva, većinom za pomoć u zameni stolarije. Stručna komisija će na terenu proveriti navode iz podnetih prijava, nakon čega će biti fomirana konačna lista. Prema pravilniku, visina podsticaja je 50 posto od ukupne vrednosti investicije, maksimalno 85 do 250 hiljada dinara.

 

Za razliku od prošle godine kada je subvencionisana samo zamena spoljne stolarije, ove je predviđeno sufinansiranje čak devet mera energetske sanacije porodičnih kuća, stanova i stambenih objekata, za šta su Opština i država ukupno opredelili 6,4 miliona dinara. Međutim, za većinu predviđenih mera na konkursu nije bilo interesovanja, a osim za zamenu stolarije zainteresovani su mogli da konkurišu još i za pomoć u postavljanju termičke izolacije spoljnih zidova i tavanica, postavljanju termičke izolacije ispod krovnog pokrivača, za nabavku i instalaciju kotlova na prirodni gas i biomasu i zamenu radijatora, kao i za nabavku i ugradnju solarnih kolektora, toplotnih pumpi i prateće instalacije grejnog sistema.

Biće formirana jedinstvena rang lista za svih devet mera koji se ove godine sufinansiraju, a konačnu reč daće Opštinsko veće. Usvojenim pravilnicima sve je precizno definisano, pa tako za subvenciju za izolaciju zidova nisu mogli da konkurišu domaćinstva koja nisu zamenila stolariju, dok je na subvenciju u postavljanju izolacije ispod krovnog pokrivača mogao da računa samo ko je već zamenio stolariju i uradio izolaciju zidova – kažu u Opštinskoj upravi.

Subvenciju za zamenu stolarije prošle godine iskoristilo je 21 domaćinstvo, za šta je utrošeno više od dva miliona dinara.