Na minimumu zalihe A pozitivne krvi u Užicu

08. Februar 2021
Na minimumu zalihe A pozitivne krvi u Užicu

U Službi za transfuziju krvi Opšte bolnice Užice  zalihe A+(pozitivne) krvi su i dalje ispod granice minimuma dovoljnog za lečenje pacijenata. Iz ove službe apeluju na sve davaoce koji imaju navedenu krvnu grupu, da dođu što pre u Službu za transfuziju OB Užice i da na taj način pomognu ugroženim pacijentima.

Iz iste službe pozivaju i davaoce drugih krvnih grupa i one koji nikada nisu davali krv, da daju krv, ističući da je sada pravi momenat da svako od nas pokaže svoju humanost na delu. Ne dozvolimo da ni jedan život bude ugrožen. Dajte krv, spasite život, navode iz Službe za transfuziju krvi OB Užice.

 

Podsećamo da krv u našoj zemlji mogu da daju zdrave osobe stare između 18 i 65 godina, a u specifičnim slučajevima i mlađi i stariji. Žene mogu da daju krv na četiri, a muškarci na tri meseca. Da bi neko mogao da da krv mora, pre svega da bude zdrav i dobrog opšteg stanja, kao i da je teži od 50 kilograma.

 

Inače, prosečna odrasla osoba ima oko pet litara krvi u telu. Prilikom doniranja uzima se oko 400 mililitara, a tu količinu krvi telo će nadoknaditi u roku od 24 sata.

 

Ovome dodajemo da ukoliko želite da date krv, a prethodno ste bili bolesni ili pod terapijom, vreme privremene zabrane zavisi od bolesti. Tako od prolaska prehlade do transfuzije treba da prođe najmanje sedam dana. Nakon takođe sedam dana krv se može dati i posle uzimanja antibiotika.