Na platou ispred Kulturnog centra postavljena tabla u znak sećanja na Halijard misiju

Autor: TO Zlatibor
30. Septembar 2021
Na platou ispred Kulturnog centra postavljena tabla u znak sećanja na Halijard misiju

Informativna tabla koja će sve zainteresovane obaveštavati o događaju koji se desio krajem Drugog svetskog rata na prostorima zapadne Srbije otkrivena je ispred Kulturnog centra na Zlatiboru.   Od sredine 1944. do početka 1945. godine narod ovog kraja je učestvovao u masovnom spasavanju savezničkih pilota čije su avione oborile nemačke trupe stacionirane u zapadnoj Srbiji i istočnoj Bosni.

Na poziv Jugoslovenske vojske u Otadžbini Zlatiborci su spasavali oborene pilote, brinuli se o njima i bezbedno ih vodili do improvizovanog aerodroma u Pranjanima kod Čačka, odakle su oni američkim avionima odlazili do savezničkih baza u oslobođenoj Italiji.

Ovu informativnu tablu svečano su otkrili predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović i predsednik Udruženja Operacija Halijard, potpukovnik avijacije u penziji DŽon Kapelo, da bi se potom u sali Kulturnog centra održala i svečana akademija kojoj su uz predstavnike opštine Čajetina i članova Udruženja prisustvovali potomci učesnika ove akcije.

Program je počeo promotivnim spotom o Zlatiboru praćen pesmom Zlatibore moj zeleni bore, koju su izveli hor i simfonijski orkestar Radio televizije Srbije. U nastavku programa učenica četvrtog razreda srednje ugostiteljske Aleksandra Jokić pročitala je tekst o ovoj operaciji, da bi potom potomci primili priznanja koja su im uručili Stamatović i Kapelo. Svečani deo programa završen je pesmom “Tamo daleko” u izvođenju mladog Vujice Dragovića nakon čega je upriličen koktel u Galeriji Kulturnog centra.


Opština Čajetina je poznata po tome što neguje tradiciciju obeležavanja svih onih događaja koji nas podsećaju na slobodarsku tradiciju srpskog naroda i na veoma izraženu humanost u pomoći onima kojima je ona neophodna. Ova tabla služiće i kao podsetnik da su  Zlatiborci pokazali pomenute vrednosti i u takvim teškim istorijskim događajima a iste informativne table nalaze i u zlatiborskim selima Šljivovica i Sirogojno.

Fotografije/Turistička organizacija Zlatibor