Na snazi novi železnički red vožnje

17. Decembar 2019
Na snazi novi železnički red vožnje

Od nedelje, 15. decembra na srpskim prugama važi novi red vožnje, prema kome najveću novinu u unutrašnjem putničkom saobraćaju predstavlja novouvedeni voz na relaciji Beograd Centar- Zvornik. Po novom redu vožnje u putničkom železničkom saobraćaju svakodnevno će saobraćati 353 voza na međunarodnim i domaćim linijama, saopšteno je iz Infrastrukture železnica Srbije. Novi red vožnje biće na snazi do 12. decembra 2020. godine.

 

Od tog broja, u međunarodnom saobraćaju svakodnevno su 24 polaska, u unutrašnjem daljinskom i lokalnom 229, a u beogradskoj gradskoj železnici BG Voz 100 polazaka svakoga dana.

Iz Srbije će i međunarodni putnički vozovi direktno saobraćati do Soluna, Budimpešte, Bara, Sofije, Ljubljane i Zagreba, a iz ovih gradova i do brojnih drugih evropskih metropola.

I naredne godine jutarnji i večernji vozovi će između Srbije i Crne Gore saobraćati na relaciji Topčider-Bar-Topčider, dok će vozovi za Solun i Sofiju i po novom redu vožnje saobraćati samo tokom letnje sezone, takođe iz železničke stanice Topčider, stoji u saopštenju.

Kako se dodaje, svakoga dana će po jedan voz saobraćati između Novog Sada i Budimpešte, kao i između Beograda i Zagreba.

Takođe, voz između Beograda i Ljubljane preko Šida, Zagreba i Dobave će saobraćati u periodu od 15. decembra ove godine do 13. januara 2020. godine, kao i u periodu od 20. juna do 15. septembra 2020. godine.

U pograničnom saobraćaju svakodnevno će saobraćati po dva voza između Bogojeva i Erduta, a po jedan između Dimitrovgrada i Sofije, dok će u unutrašnjem putničkom saobraćaju svakodnevno na srpskim prugama biti 229 vozova, naveli su u saopštenju.


Iz železničke stanice Beograd Centar svakoga dana će polaziti pet vozova za Vršac, po četiri za Niš i Užice, dva za Valjevo i po jedan za Sremsku Mitrovicu, Prijepolje Teretnu, Leskovac, Šid, Lapovo i Zvornik.


Novina je uvođenje u saobraćaj BG Vozova na relaciji Lazarevac – Resnik – Ovča – Lazarevac, pored već postojećih linija Ovča – Batajnica – Ovča, Resnik – Ovča – Resnik i Mladenovac – Beograd Centar – Mladenovac.

Između Resnika i Ovče, odnosno Batajnice i Ovče, BG Voz će saobraćati na po sat vremena, dok će u špicevima ići nešto češće i to na 20, odnosno 30 minuta.

I dok je u putničkom železničkom saobraćaju i dalje samo jedan operater, državna kompanija „Srbija Voz“, u robnom transportu pored državne kompanije „Srbija Kargo“, već na srpskim prugama ima još šest prevoznika, ali i još tri kompanije koje železnički transport obavljaju samo za sopstvene potrebe.

Po novom redu vožnje na srpskim prugama će biti 2.148 teretnih vozova, što je za 337 više nego u dosadašnjem redu vožnje.

Broj međunarodnih teretnih vozova povećan je za 58, i to na graničnim prelazima Šid – Tovarnik, Subotica – Kelebija, Vršac – Stamora Moravita i Dimitrovgrad – Kalotina Zapad.

Na graničnom prelazu Subotica – Kelebija i privatni prevoznici dobili su međunarodne pogranične teretne vozove, a u skladu sa potrebama prevoznika konstruisana je i nova trasa između Hrvatske i železničke stanice Novi Sad Ranžirna, preko graničnog prelaza Bogojevo – Erdut.

U unutrašnjem robnom saobraćaju broj vozova po novom redu vožnje povećan je za 176, a čak pet operatera imaće od nedelje više vozova na domaćim relacijama nego do sada.