Na Zlatiboru otvorena nova školska multifunkcionalna fiskulturna sala

Autor: cajetina.org.rs
27. Januar 2023
Na Zlatiboru otvorena nova školska multifunkcionalna fiskulturna sala

Nakon rezanja slavskog kolača na dan školske slave Savindan, direktorka Osnovne škole „Dimitrije Tucović” iz Čajetine, izdvojeno odeljenje na Zlatiboru, Milka Vasiljević i predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović svečano su otvorili školsku fiskulturnu salu koja zauzima prostor na tri nivoa ukupne površine 1.750 metara kvadratnih.

Direktorka škole Milka Vasiljević je naglasila da su učenici dobili svoju fiskulturnu salu koja više podseća na neku sportsku dvoranu. „Do sada su učenici sportske aktivnosti izvodili u jednoj učionici od 60 kvadrata ili su se igrali napolju, na snegu i po kiši. Sada imamo prostor za kolektivne sportove, kao i manju salu za gimnastiku, karate ili folklor. Jedna manja sala u suterenu je predviđena za školske priredbe ili za održavanje roditeljskih sastanaka” rekla je direktorka Vasiljević.

Za Jelenu Miljković, predsednicu aktiva nastavnika fizičkog vaspitanja i nastavnicu ovog predmeta upravo na Zlatiboru ovo je novi početak. Od 2005. je zaposlena u OŠ “Dimitrije Tucović”, a poslednjih osam godina angažovana je samo na Zlatiboru gde sa kolegom Vladimirom Vučićevićem drži nastavu u sedam odeljenja (jedno odeljenja V razreda i po dva odeljenja VI, VII i VIII). “Iako je izgradnja ove fiskulturne sale trajala 18 godina,vredelo je čekati jer nove generacije dolaze. Škola na Zlatiboru od sada ima apsolutno sve uslove i kompletnu opremu za ekipne sportove na jednom nivou, na drugom nivou za gimnastiku, svlačionice i tuševe. Privode se kraju i radovi na bazenu koji će biti ispod hale, pa kada se time zaokruži priča bićemo jedina škola na području Zlatiborskog okruga čiji učenici će na redovnim časovima fizičkog moći i da plivaju. Ona ističe da je pored bazičnih sportova plivanje jedno od najboljih za razvoj dece u ovom školskom uzrastu kada se deca najviše razvijaju”, navela je Miljkovićka za naš portal.

 

Ukupna vrednost ove investicije je 1,7 miliona evra, od čega je Ministarstvo prosvete Republike Srbije uložilo 760.000 evra, Opština Čajetina 730 hiljada, a Fondacija Aćimović dodatnih 250 hiljada evra. Komfor i ambijent u školi na Zlatiboru će sada biti potpuno drugačiji, kao retko gde čak i u gradskim sredinama. Da imate sve sadržaje – od adekvatnih kabineta do fiskulturne sale i bazena, čime smo pokazali da je ovo ulaganje u budućnost i da to zaslužuje poštovanje, rekao je Stamatović, dodajući da lokalna samouprava planira da sa Ministarstvom prosvete naredne godine počne izgradnju još jedne škole na Zlatiboru, jer su to uslovili razvoj opštine i povećanje broja porodica sa decom.

Ukupna površina fiskulturne sale, koja se prostire na tri nivoa, je 1750 metara kvadratnih. Površinu od 1000 metara kvadratnih čini multifunkcionalni sportski teren za kolektivne sportove, prostor od 500 metara kvadratnih posedju salu za gimnastiku i prostor za školske svečanosti, a u suterenu objekta, na prostoru površine od 250 metara kvadratnih, nalazi se bazen izgrađen donacijom Fondacije Aćimović.

Ovo je još jedan objekat čijom izgradnjom Opština Čajetina pokazuje da konkretno brine o mladim naraštajima, upravo onako kako je to pokazala kada je nedavno manastiru Hilandar dodelila zemljište za izgradnju budućeg obrazovno-duhovnog centra na Zlatiboru. Da Sveti Sava, veliki srpski prosvetitelj, na svoj ali i sve ostale dane, može da bude ponosan na svoje potomke i nastavljače njegove vizije Srbije.

Fotografije preuzete sa www.cajetina.org.rs