Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala javne pozive za tekuću godinu

13. April 2024
Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala javne pozive za tekuću godinu

Nacionalna služba za zapošljavanje je početkom aprila raspisala 12 javnih poziva kojim će, kroz direktnu finansijsku podršku poslodavcima i nezaposlenim licima, uz mere aktivne politike zapošljavanja biti uključeno više od 23.000 osba. Za ove namene planirano je 7,75 milijardi dinara, a nedostajuća sredstva za finansiranje mera aktivne politike zapošljavanja obezbediće i lokalne samouprave, kako kroz zajedničko finansiranje sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, tako i kroz samostalno finansiranje, uz tehničku podršku NSZ.

I ove godine poseban akcenat je na teže zapošljivim kategorijama nezaposlenih lica u koje spadaju: mladi u domskom smeštaju, hraniteljskim porodicama i starateljskim porodicama, lica bez završenog srednjeg obrazovanja i lica koja su završila funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih, stariji od 50 godina, Romi i Romkinje, osobe sa invaliditetom (OSI), korisnici novčane socijalne pomoći, lica koja se nalaze na evidenciji nezaposlenih duže od 12 meseci i žrtve porodičnog nasilja.

Najveći broj javnih poziva otvoren je do 29. novembra, dok je rok za podnošenje zahteva za pojedine mere namenjene osobama sa invaliditetom 31. decembar. Javni poziv za dodelu subvencija za samozapošljavanje biće otvoren do 15. maja, dok je javni poziv za učešće u finansiranju mere obuka za potrebe poslodavca za zaposlenog na raspolaganju do 31. oktobra ove godine.

Zahtevi za učešće u merama podnose se nadležnim organizacionim jedinicama Nacionalne službe za zapošljavanje, prema mestu rada lica ili sedištu poslodavca, neposredno, preko pošte ili elektronski.

Dodatne informacije u vezi raspisanih javnih poziva dostupne su na internet stranici http://nsz.gov.rs, putem zvaničnih stranica na društvenim mrežama kao i u svim organizacionim jedinicama Nacionalne službe za zapošljavanje.

Korišćene fotografije—www.uzickarepublikapress.rs (arhiva)