Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi

Autor: uzice.rs
11. Maj 2023
Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi

Svake godine 11. maja odajemo počast svim dobrovoljnim davaocima krvi koji ovim humanim i nesebičnim činom pomažu da se spasu milioni života širom sveta. Na ovaj dan, koji se u Srbiji obeležava od 2005. godine odajemo priznanje svim dobrovoljnim davaocima krvi koji su svojim doprinosom nebrojeno puta spasili mnogo života.

Prema podacima Instituta za transfuziju krvi Srbije jedna donirana jedinica krvi može da spasi tri ljudska života, ali sa druge strane ima i intervencija tokom kojih je za samo jednog pacijenta potrebno i po 5-6 jedinica krvi. Kako bi se obezbedilo dobro funkcionisanje zdravstvenog sistema neophodno je da na 1000 stanovnika bude 40 davalaca, a u Srbiji ih je trenutno oko 30. Zato se i na Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi skreće pažnja svim zdravim stanovnicima uzrasta 18 do 65 godina da redovno daju krv, kako bi se obezbedila količina od 240 hiljada jedinica koliko je našoj zemlji godišnje potrebno.

Volonteri Crvenog krsta najbolji su promoteri doborovoljnog davalaštva, a Crveni krst Užice veliku pažnju posvećuje edukaciji stanovništa i organizaciji akcija koje imaju za cilj obezbeđivanje neophodnih jedinica krvi za potrebe Zdravstvenog centra i Opšte bolnice Užice tokom cele godine. Istovremeno, jednaku pažnju posvećuju davaocima. Predstava “Narodni poslanik” koja je trebalo da se odigra na sceni Narodnog pozorišta Užice večeras od 20 časova kao poklon svim davaocima odložena je zbog bolesti glumca, a o novom terminu davaoci će biti naknadno obavešteni.

Čestitku davaocima uputila je i gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

“Svim plemenitim ljudima, dobrovoljnim davaocima krvi, koji svojim gestom svakodnevno spašavaju nekoliko života, ne pitajući za razlog i pritom u većini slučajeva, ne znajući kome daju dragocenu tečnost čestitam 11. maj Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi i u ime Grada Užica upućujem zahvalnost za humanost koju pokazuju”, navodi se u čestitki gradonačelnice.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs