Nacionalni foto konkurs 2023

Autor: EU INFO MREŽA
10. Oktobar 2023
Nacionalni foto konkurs 2023

Delegacija Evropske unije u Srbiji, National Geographic Srbija, Politikin zabavnik i Erazmus studentska mreža Srbija organizuju konkurs za najbolju fotografiju nastalu u Srbiji „Veštine u fokusu”. Fotografije se šalju u periodu od 1. avgusta 2023. do 15. oktobra 2023. na elektronsku adresu takmicenje@euinfo.rs.

Tema konkursa je „Veštine u fokusu”. Pozivamo fotografe starosti od 15 godina pa naviše da dokumentuju veštine u Srbiji. Na ovaj način želimo da obeležimo Evropsku godinu veština koja se obeležava 2023. Konkurs je posvećen svim ljudima koji su vešti u nečemu: sportistima, studentima koji stiču nove veštine, starim zanatima, naučnicima, stručnjacima u oblasti medicine, građevine, arhitekture, ili njihovim delima, slikarima, kuvarima, itd. Ovom temom slavimo stvaranje i veštine u svim starosnim grupama ljudi. Samim učestvovanjem u konkursu, vi pokazujete ne samo kreativnost, već i veštine fotografisanja.

Konkurs je otvoren za:

– sve fotografe starosti od 15 do pa naviše. Maloletni fotografi moraju obezbediti odobrenje od roditelja ili staratelja;

– projekte iz sektora preduzetništva, energetike, transporta, poljoprivrede, zaštite životne sredine, obrazovanja, omladine, kulture, socijalne inkluzije, itd.

Stručni žiri će odabrati tri najbolje fotografije i nagraditi vaučerima za kupovinu foto i elektronske opreme u dinarskoj protiv vrednosti od:

prva nagrada – 1.000 evra;
druga nagrada – 500 evra;
treća nagrada – 300 evra.
Žiri će dodeliti i „Specijalnu nagradu žirija za najbolju fotografiju EU projekta u Srbiji”.

Stručni žiri će izabrati 19 najboljih fotografija (uključujući  i tri nagrađene), kao i jednu najbolju fotografiju pristiglu od autora sa EU projekata koje će biti objavljene u elektronskoj publikaciji EU info centra kao i na veb stranici i nalozima na društvenim mrežama Delegacije EU u Srbiji.

Prvonagrađena fotografija biće objavljena u srpskom izdanju časopisa National Geographic, kao i u Politikonom zabavniku. Izložba 20 najboljih fotografija biće održana krajem 2023. godine.

Ukoliko nemate profesionalni foto-aparat, nemojte da brinete jer će naš žiri uzimati u obzir i fotografije načinjene mobilnim telefonom.

Radove će ocenjivati žiri u sastavu:

  • Peđa Kujundžić, foto-reporter
  • Prof. Aleksandar Kelić, Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu;
  • Milana Petrović, National Geographic Srbija;
  • Igor Rill, Politikin zabavnik;
  • Predstavnik Erazmus studentske mreže Srbije;
  • David Pužado, Belgrade Photo Month;
  • Daliborka Nikolić, EU info mreža.

Fotografije poslate nakon navedenog roka neće biti uzete u razmatranje.

Fotografije tela koje na bilo koji način objektivizuju ljude, ili koje su uvredljive, neće biti uzete u obzir!

Za maloletna lica prikazana na fotografijama neophodno je obezbediti odobrenje od roditelja ili staratelja.

VAŽNO: Detaljna pravila i uslove učešća u konkursu pronađite OVDE.

Organizator zadržava pravo da promeni uslove konkursa u bilo kojoj fazi, uz pravovremeno obaveštenje takmičarima putem vebsajta europa.rs i društvenih mreža EU u Srbiji.

Radove pobednika prethodnih tematskih foto takmičenja mogu se pogledati na sledećim linkovima:

Priroda u pozitivu

Čovek u fokusu

Žene u fokusu

Biti mlad u Srbiji

Fotografije u tekstu—EU INFO MREŽA