Najbolji psi čuvari za vaš dom

27. Februar 2022
Najbolji psi čuvari za vaš dom

Neki psi imaju prirodni instinkt da zaštite svoju teritoriju i vlasnika i zbog toga su idealni psi čuvari. Oni su neustrašivi i odani, spemni na sve da zaštite svoju porodicu. Uprkos svojoj zastrašujućoj pojavi, uz pravilnu socijalizaciju oni mogu biti umiljati i dobroćudni, najbolji prijatelji male dece.

 Odrastanje dece sa psima ima mnogo pozitivnih strana. Deca koja u najranijem detinjstvu provode vreme sa psima imaju jači imunološki sitem, a odrastanje sa njima uči decu odgovornosti i pozitivno utiče na njihovo samopouzdanje.

Ukoliko ste odlučili da je pravo vreme da sebi nabavite kućnog ljubimca, i u potrazi ste za psom koji će čuvati vaš dom i dvorište, u nastavku teksta saznajte koji psi su proglašeni najboljim čuvarima.

#1 Kane Korso – rođeni čuvar

Iako zbog svoje veličine i građe ostavlja utisak opasnog psa, ovo je veoma nežan i umiljat pas pun ljubavi. Jako je privržen vlasniku i učinio bi sve da ga zaštiti, ali ne započinje sukob sve dok ne oseti pretnju.

Kane korso je jedna od najpoznatijih rasa pasa čuvara, čije ime u bukvalnom prevodu sa latinskog jezika znači zaštitnik. Zahteva vlasnika koji će mu posvetiti dosta vremena  i pravilno ga vaspitati, da ne bi postao agresivan i opasan prema strancima. Veoma je aktivan, pun energije, voli duge šetnje i otvoren prostor, pa nije prikladan za stan. 

#2 Nemački ovčar – pas za dvorište

U narodu poznat kao vučjak, ovaj policijski i vojni pas, ima urođenu lojalnost i zaštitničku narav. Ovo je pas sa najširom upotrebom. Koristi se i kao pas za terapiju, vodič za slepe ali i kao spasilački pas i pas tragač. Jako su aktivni i vole da provode vreme u prirodi.

Zbog velike inteligencije i želje za učenjem, jednostavni su za dresuru i mogu savladati skoro svaki zadatak. Imaju izražen instinkt i vole da pokazuju dominaciju, pa se preporučuju iskusnim vlasnicima pasa. Iako mogu biti agresivni prema nepoznatim ljudima i životinjama,ova agresija se u potpunosti može suzbiti pravilnom socijalizacijom. Vole decu i zaštitnički su nastrojeni prema njima.

#3 Doberman – pravi porodični pas

Poreklom iz Nemačke, ovaj elegantni pas, iako na prvi pogled opasan, za svoje vlasnike je najveća maza. Ovo je porodični pas, koji ne voli da provodi vreme sam, već mu je konstantno potrebno društvo. Jako je razigran, voli decu, pa će im biti najbolji prijatelj tokom odrastanja. 

Jako je inteligentan i poslušan, pa ne postoje poteškoće u njegovoj dresuri. Imaju dug životni vek, oko 13 godina. Sa obzirom da su osetljivi na hladno vreme, zimi bi trebalo da budu u zatvorenom prostoru. Aktivan je i pun energije, pa njegovi vlasnici moraju da izdvoje minimum dva sata dnevno za njegovu šetnju.

#4 Staford – zaštitnik dece

Pas koji se nekada koristio za borbu sa bikovima, danas je idealan pas čuvar. Ukoliko želite mirnog, tihog  psa koji retko laje, onda je staford pravi odabir za vas. Veoma je privržen deci i ima odličan odnos sa njima. U istoriji postoje mnoge situacije u kojima je staford zaštitio i spasio decu od napada drugih pasa.

 Mogu biti agresivni i neprijateljski nastrojeni prema drugim psima, ali je to moguće sprečiti uz pravilnu socijalizaciju psa. Iako je ozloglosena rasa, zbog većeg broja napada na ljude, vlasnici ove rase tvrde da je to posledica lošeg vaspitanja psa, a ne njegovog karaktera. Jako je inteligentan, lako uči komande, pa vam neće trebati mnogo vremena da ga dresirate.

#5 Border Koli – neustašivi čuvar

Neretko nazvan Ajnštajn među psima, Border Koli je jedan od najinteligentnijih rasa pasa. Koli nije agresivan pas, sve dok ne oseti da su njegovi vlasnici u opasnosti.

Spada u pastirske pse i ima izražen nagon za plenom pa mu je potreban adekvatan trening da bi se prikladno ponašao prema deci i malim životinjama. Jako je energičan i potrebno mu je puno kretanja, pa je idealan pas za ljude koji su aktivni i bave se sportom. Ukoliko živite u stanu ovo nije pas za vas, jer zahteva  prostrano dvorište da bi istrošio višak energije.

#6 Akita Inu – odan član vaše porodice 

Poreklom iz Japana, ovaj pas spada u najstarije rase na svetu koje potiču direktno od vukova. Neretko se naziva najodanijim psom na svetu. Hrabri su i puni energije, uvek spremni za igru i akciju. Ukoliko mu se obezbedi dovoljno šetnje i fizičke aktivnosti, u stanu će biti miran i poslušan, dok će u suprotnom biti destruktivan. 

Nije pogodan za vlasnike koji prvi put uzimaju psa, već za iskusne vlasnike koji će ga adekvatno socijalizovati. Iako je nežan prema deci i jako privržen porodici, prema strancima i drugim životinjama je jako nepoverljiv, nekad čak i agresivan. Ima jako dug životni vek, čak do 15 godina.

Nadamo se da ste među ovim predlozima pronašli svog novog krznenog prijatelja,  koji će se idealno uklopiti u vaš stil života. Za koju god rasu da se odlučite, sigurni smo da nećete pogrešiti i da ćete uživati u prelepim trenucima sa vašim novim članom porodice.

Izvori slika

https://pixabay.com/photos/doberman-dog-wildlife-animal-1334495/

https://pixabay.com/photos/cane-corso-dog-puppy-pet-animal-4044836/