Konkursi za zaštitu životne sredine

07. Jun 2016
Konkursi za zaštitu životne sredine

Grad Užice raspisaće 9. juna dva konkursa iz oblasti unapređenja zaštite životne sredine. Reč je o konkursima za finansiranje projekata udruženja građana za šta je opredeljeno 200 hiljada dinara. Drugi konkurs je već tradicionalna akcija za izbor najlepšeg gradskog i seoskog dvorišta i terase na teritoriji grada.

Udruženja građana koja po svom statutu deluju u oblasti zaštite životne sredine a registrovana su za ove aktivnosti na teritoriji grada Užica mogu konkurisati za projekte u periodu od 9. do 24. juna, a prijave koje naknadno stignu neće biti razmatrane. Nakon toga, komisija na čelu sa gradonačelnikom, doneće odluku o izboru projekata. “Zbog ulaganja više sredstava za energetsku efikasnost, ove godine su umanjena sredstva za projekte udruženja. U budžetskom fondu predviđeno je ukupno 200 000 dinara za projekte koji budu izabrani za finansiranje, a obaveza udruženja koja dobiju sredstva je da projekat završe do 31. oktobra tekuće godine”, istakla je Dunja Đenić, članica Gradskog veća zadužena za ovu oblast. Prateća dokumentacija konkursa biće dostupna na sajtu grada Užica http://www.graduzice.org/Grad_Uzice-1-1 i u kancelariji broj 6 u Gradskoj kući.

Dunja Đenić, gradska većnica za ekologiju Foto--URP

Dunja Đenić, gradska većnica za ekologiju                                               Foto–URP

Konkurs za izbor najlepšeg gradskog i seoskog dvorišta i izbor najlepše terase na području grada Užica traje od 9. do kraja juna meseca. Prijave na konkurs mogu se dostaviti odeljenju za zaštitu životne sredine, predati preko pisarnice ili mail-om ekologija@uzice. rs. U prijavi je neophodno navesti ime i prezime aplikanta sa adresom i dve fotografije cvetne oaze. Nakon toga komisija će izaći na teren i izabrati najlepše. Sredstva za pobednike u ove tri kategorije iznose ukupno 50 hiljada dinara, naglasila je Dunja Đenić.

Izbor najpelšeg gradskog i seoskog dvorišta i terase Foto--URP

Izbor najlepšeg  gradskog i seoskog dvorišta i terase                                Foto–URP

Ona je podsetila da je u cilju uštede energenata tokom zimskih meseci grad Užice u 2016. godini za podsticaje energetske efikasnosti izdvojio ukupno osam miliona dinara od ekološke takse, što je duplo više u odnosu na prošlu godinu. Na konkurs koji je trajao do 18. aprila prijavilo se oko 170 potencijalnih korisnika a komisija ovih dana završava obilazak svih domaćinstava. U odnosu na prošlu godinu kada je grad na 28 individualnih stambenih jedinica sufinansirao zamenu stolarije ili izolaciju objekata, ove godine su konkurisali i sugrađani koji postojeće kotlove žele da zamene onima na gas i pelet. “Sa njima će biti potpisani ugovori da u narednoj grejnoj sezoni koriste isključivo ekološka goriva, pre svega drvo, a zatim pelet i gas”, naglašava većnica. 

Ovome treba dodati da su u cilju smanjenja zagađenja vazduha grad Užice i Užice gas produžili do kraja tekuće godine akciju tokom koje je cena priključka na gas 490 evra bez PDV-a, a omogućeno je plaćanje na 36 rata. Podsećamo da se prošle godine prijavilo 135 domaćinstava, a 126 ih je od  zimus u sistemu grejanja na gas. Cena gasa za domaćinstva u Užicu na poslednjem, majskom računu je 34,53 dinara po metru kubnom bez PDV-a.

Inače, Užice- gas ima 494 korisnika od kojih 438 domaćinstava, a ostalo su pravna lica. Najveći potrošači su Gradska toplana koja povlači oko 80% distribucije gasa, zatim „Prvi Partizan“, pekara „Sreten Gudurić“, nakon kojih slede škole i vrtići. Za sada jedino bolnica koja spada u kategoriju velikih potrošača, nije korisnik gasa.