Najmanje polena na Zlatiboru

06. April 2016
Najmanje polena na Zlatiboru

Prvim izveštajem o koncentraciji alergenog polena u vazduhu, potvrđeno je da je Zlatibor mesto sa najmanjim vrednostima koncentracije polena u ovom periodu, u odnosu na drugih 19 stanica u Srbiji. Tokom nedelje očekuje se porast polena drveća, pre svega breze.

Opština Čajetina će  i ove godine nastaviti da meri koncentraciju polena u vazduhu, zbog meštana, ali i brojnih turista koji posećuju i borave na ovoj planini. Treba podsetiti da je na Zlatiboru prethodnih godina prosečno godišnje zabeležena znatno niža koncentracija polena u odnosu na ostala mesta u Srbiji u kojima se vrše ista merenja.

Inače, među aeroalergenim biljkama najjaču koncentraciju alergenosti polena imaju breza, trave, pelen i ambrozija. Umereno do jaku alergenost polena daju kiselica, žica ograda, pitomi kesten, platan, jasen, jova i leska. Kompletnu tabelu možete pogledati OVDEhttp://www.nspolen.com/sr/aeroalergene-biljke

Kod osoba koje imaju problema sa alergijama na polen primećuju se sledeći simptomi-  kijanje; svrab u predelu nosa, grla i očiju; tamni krugovi oko očiju (uzrokovani ograničenim protokom krvi oko sinusa); suzne oči; konjunktivitis; rinitis. Zbog poteškoća koje alergija na polene često zna da stvara osobe koje imaju izražene simptome, trebalo bi da prate calendar cvetanja biljaka. OVDEhttp://alergijanapolen.rs/kalendar-cvetanja/

U izveštajima o koncentarciji polena pažnju treba obratiti na podatke o početku i dužini perioda cvetanja alergenih biljaka, danima sa maksimalnom koncentracijom polenovih zrna i danima  kada koncentracija polena pređe kritične vrednosti koje mogu izazvati alergijske reakcije.

Treba istaći da je količina polena u vazduhu najviša kada je toplo i suvo vreme sa slabim vetrom, a najniža tokom hladnih i vlažnih dana.