Najvažniji sportski događaji u drugoj polovini 2023. godine

26. Septembar 2023
Najvažniji sportski događaji u drugoj polovini 2023. godine

Srbija se nalazi u drugoj polovini uzbudljive i događajima bogate godine kada je u pitanju svet sporta. Sa bogatom sportskom tradicijom koja obuhvata različite discipline, Srbija je spremna da učestvuje i domaćin je raznovrsnog niza takmičenja koja će privući pažnju sportskih entuzijasta kako unutar svojih granica, tako i izvan njih. 

Od fudbala do košarke, tenisa do odbojke, srpski sportisti se pripremaju da pokažu svoje veštine i odlučnost na globalnoj sceni. 

U nastavku teksta naći ćete nekoliko najvažnijih sportskih takmičenja koja nas očekuju u drugoj polovini godine.

Svetsko prvenstvo u košarci za muškarce

Ova manifestacija donosi nam puno emocija, vatrenu navijačku atmosferu i veliki izbor mečeva za klađenje.

Ovo 19. po redu Svetsko prvenstvo u košarci traje od 25. avgusta do 10. septembra i na njemu učestvuje 32 reprezentacije, među kojima je i Srbija. To je drugo po redu prvenstvo koje ima proširen broj reprezentacija (32 umesto 24 kako je bilo do 2019. godine).

Domaćini prvenstva su Indonezija, Japan i Filipini, s tim što se Indonezija nije plasirala u grupnu fazu nakon kvalifikacione runde jer joj, za razliku od Japana i Filipina nike omogućeno automatsko kvalifikovanje. Titulu brani reprezentacija Španije koja je u finalu Svetskog prvenstva 2019. pobedila Argentinu.

32 reprezentacije podeljene su u 8 grupa sa po 4 tima u njima. U prvoj fazi, svaki tim u grupi igra protiv drugog. Po dve najbolje plasirane reprezentacije iz svake grupe prelaze u sledeću fazu takmičenja – grupnu fazu. 

Grupna faza sadrži 4 grupe sa po 4 tima koji će igrati između sebe, a dva najbolja tima iz svake grupe kvalifikuju se za nokaut fazu. 

Srbija se nalazi u Grupi B u kojoj se pored nje nalaze Južni Sudan, Portoriko i Kina.

Liga šampiona 2023/24.

UEFA Liga šampiona 2023/24. jeste 69. sezona po redu najvećeg evropskog fudbalskog takmičenja. Finalna utakmica odigraće se u Londonu na stadionu Vembli. Ove godine odigraće se poslednja sezona Lige šampiona sa trenutnim formatom od 32 tima koji učestvuju u grupnoj fazi, nakon što je UEFA najavila da će za sledeće izdanje biti uveden novi prošireni format takmičenja.

Na ovom turniru učestvuje 78 timova iz 53 od 55 nacionalnih saveza koji pripadaju UEFA. Savezima su dodeljena mesta na rang-listi UEFA-e na osnovu njenih koeficijenata za 2022. godinu, koji uzimaju u obzir učinak klubova u evropskim takmičenjima od 2017/18. do 2021/22. godine. 

Od srpskih timova, u grupnu fazu takmičenja plasirala se Crvena zvezda. Interesantno je da se ona prva od svih timova plasirala u ovu fazu Lige šampiona. Zahvaljujući izvanrednom napretku fudbala u Srbiji u poslednjih nekoliko godina, a posebno zaslugom Partizana i Crvene zvezde nacionalni koeficijent se podigao i stvara više mogućnosti za buduće generacije.

US Open 2023.

US Open 2023. je 143. izdanje teniskog US Opena i četvrti i poslednji grend slem turnir u godini. Održava se na otvorenim tvrdim terenima u Nacionalnom teniskom centru USTA Billie Jean King u Njujorku. Karlos Alkaraz i Iga Svjontek su branioci titule u pojedinačnoj konkurenciji muškaraca i žena. 

Turnir je događaj koji vodi Međunarodna teniska federacija (ITF) i deo je kalendara ATP Toura 2023. i VTA Toura 2023. u kategoriji grend slemova. Turnir se sastoji od muških i ženskih singlova i parova. Postoje i singl i parovi za dečake i devojčice (igrači do 18 godina), koji su deo kategorije turnira A razreda.

Turnir se igra na tvrdim terenima i odvija se na nizu od 15 terena sa DecoTurf podlogom, uključujući tri postojeća glavna terena – stadion Artur Eš, stadion Luj Armstrong i tribinu.

Rivalstvo Alkaraza i Đokovića se naravno nastavilo i na ovom turniru. Ovo rivalstvo u poslednjih godinu dana je u svetu veoma aktuelno.

Džonu Izneru, bivšem dvostrukom četvrtfinalisti, polufinalisti Vimbldona i svetskom teniseru ovo je završni turnir.

U zenskim singlovima, Iga Svjontek je branilac titule. Svjontek i Arina Sabalenka su ženski pandan rivalstva Đokovića i Alkaraza u singlu. 

Evropsko prvenstvo u odbojci za žene 2023.

Ovogodišnje prvenstvo je 33. izdanje ovog takmičenja koje se organizuje pod okriljem CEV-a, evropskog odbojkaškog upravljačkog odbora. Turnir se održava u Belgiji, Italiji, Nemačkoj i Estoniji

Titulu šampiona brani reprezentacija Italije koja je u finalu prethodnog turnira pobedil reprezentaciju Srbije. Organizatori turnira su bili nosioci u grupnoj fazi. Belgija je raspoređena u grupu A, Italija u grupu B, Nemačka u grupu C a Estonija u grupu D. Finalisti sa prethodnog turnira nisu se mogli naći u istoj grupi, tako da Srbija nije mogla biti raspoređena u grupu sa Italijom. 

Organizatori su mogli odabrati po jedan tim koji će im se pridružiti u grupi. Slovenija je odabrana od strane Belgije u grupi A, Rumunija je igrala u grupi B sa Italijom, Azerbejdžan je odabran u grupu C sa Nemačkom, dok je Estonija odabrala Finsku u grupi D. Ostalih 16 timova je raspoređeno u 4 grupe na osnovu CEV nacionalnog koeficijenta.

Pored ovih događaja koje smo izdvojili, 2023. godina donosi ih još mnogo kao što su SP u rukometu za žene ili Dejvis kup. Koji god sport da je vaš favorit, sigurno je da ćete ga ove godine gledati. Uživajte u ovim događajima i navijajte za naše timove sa voljenim ljudima. Za još interesantnih informacija, pratite naš sajt!

Izvori slika:

https://unsplash.com/photos/BfphcCvhl6E

https://pixabay.com/photos/san-siro-floodlight-football-match-1940307/